Bor Minerallerinden Ucuz Çimento Üretilecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, bor minerallerini kullanarak, ucuz ve mukavemeti yüksek bir çimento formülü geliştirdiklerini ve böylece bor minerallerinin çimento sanayisinde değerlendirilebileceğini söyledi. Güler, Manavgat suyunun İsrail'e gönderilmesi konusunda da "Top İsrail'de" dedi.

Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ANSİAD) davetlisi olarak kente gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Antalya Sheraton Hotel'deki yemekli toplantıya katıldı. Bakan Güler, dünyadaki toplam rezervlerinin yüzde 72'si Türkiye'de bulunan bor minerallerini en iyi şekilde kullanmak için kurdukları Bor Araştırma Enstitüsü'nün yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bu çalışmalar sonucunda borun çimento sanayisinde kullanılabileceği bir formül geliştiririldiğini anlatan Bakan Güler, "Böylece çimento hem daha ucuz olacak. Hem de bu şekilde üretilen çimentonun mukavemeti daha fazla olacak" dedi. Güler, borun seramikte de aynı sonucu verdiğini söyledi. TÜBİTAK ile birlikte Dünya Hidrojen Teknolojisi Merkezi'ni kurdurduklarını hatırlatan Güler ayrıca, hidrojen bor hidrürü de enerji olarak kullanacaklarını aktardı. Güler, borlu mikro besleyici adlı bir gübre geliştirdiklerini ve bunun pek çok üründe verim artışı sağladığını da söyledi.

Manavgat suyunun taşınması konusunda ise miktar ile ilgili olarak İsrail ile anlaşma sağlandığını ancak fiyat ve taşıyıcı gemi sorununun hala çözülemediğini belirten Bakan Güler, "Çayın sağında ve solundaki 30'ar kilomeotelik alanda otel ihtiyacı için suya ihtiyacımız var. Bu doğrultuda DSİ'nin projelendirmesi de devam ediyor. 30 yıllık talebimize yetecek kadar suya ihtiyacımız var. Mukavele yürüyecek. Fakat fiyat anlaşması ve taşıma şirketi önerisini onlardan bekliyoruz. Top onlarda" diye konuştu.

Rüzgar haritası çıkarıldı
Bakan Güler, yeni çıkarılan yasayla rüzgar enerjisinin özel sektör tarafından kullanılabileceğini de söyledi. Güler, "Türkiye'nin rüzgar haritasını çıkardık. İsteyen bizden bunu alarak istediği yerde rüzgar santrali kurabilir" dedi. Ayrıca ısı tasarrufu yasası adlı yeni bir hazırlık içinde olduklarını aktaran Güler, güneş enerjisinden maksimum oranda yararlanan yalıtımı iyi bir örnek bina projesi üzerine de çalışmaları sürdürdüklerini vurguladı. Bakan Güler, ayrıca Silivri'de yapımı süren doğalaz depolama istasyonunun yanısıra, tuz gölü altında da depolama tesisi kurmak için hazırlık içinde olduklarını belirtti.

İşadamlarına özellikle doğalgaz konusunda yapılan çalışmaları anlatan Güler, daha sonra onların sorularını cevapladı. İşadamları da kendisine anı plaketi takdim etti.