Tahir Tellioğlu: İnşaat Sektörü Sahipsiz!



İnşaat sektörünün sorunları, İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) tarafından sektörün düzenlediği çalıştayda masaya yatırıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin de katılımıyla gerçekleştirilen çalıştayda konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, müteahhitlerin sektörün disipline edilmesini talep ettiklerini dile getirdi. Hisarcıklıoğlu, "Bizde 6 şiddetinde deprem oluyor, binalar yıkılıyor. Adamlar da 8 şiddetinde deprem oluyor, yıkılmıyor" diye konuştu.

Dünya Gazetesi'nin haberine göre, işi gerçekten yapabileceklerin tescillenmesi gerektiğine dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, "Kendi içinde bağımsız çalışan,' disipline eden, cezalandıran ve mesleğe giriş şartlarını organize eden bir yapıyı oluşturalım." ifadesini kullandı. Bu konuya ilişkin daha önce görev yapan iki bakanla çalıştıklarını ancak çalışmanın yarıda kaldığını anlatan Hisarcıklıoğlu, ilgili düzenlemeyi Bakan Ozhaseki döneminde yapmak istediklerini kaydetti.

Çalıştaya katılanların ağırlıklı olarak özel sektörde faaliyet gösteren müteahhitler olduklarını belirten Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: "Bunlar yap-satçı. Ben de bir yap-satçı olarak söylüyorum. Ben 100 bin metrekare inşaat yapayım, en kral binayı yapayım ama devletin ihalesine girerken benim 100 bin metrekareyi adam yerine koymuyor. Öbür tarafta bin metrekare yapana, sağa sola belge.. 'Kardeşimsen bin metrekare bitirdin/Yahu ben 100 bin metrekare bitirdim. 'Sen özel yaptın' diyor. Sayın Bakanım benim ondan bir farkım yok. Bu sistemin düzelmesi lazım. Özele yaptın cezalısın, kamuya yaptın ödüllüsün."

"Cebimiz tırnak yarasına döndü"

Piyasanın rekabete açılması gerektiğinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, rekabetin kaliteyi artırdığı gibi fiyatları da ucuzlatacağını ifade etti. Sektörün yaşadığı bürokrasi kaynaklı sorunlara ve masraflara da değinen Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: "Kapısını çalmadığımız adam yok. İnşaatın başlamasından bitimine kadar imza attırmadığımız yer kalmıyor. İmza' nın da ne anlama geldiğini özel sektörden geldiğiniz için siz çok iyi bilirsiniz. Cebimiz tırnak yarasına döndü. O bakanlık, bu bakanlık... Denetim, denetim, denetim... Hikayeden masal. Var mı denetim? Niye yıkılıyor bizim bina? Niye adam ölüyor? Bu kadar tedbirin olduğu başka ülke yok. Bizim binalar çürük oluyor. Bu kadar imza attırılırsa çürük olur tabii."

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran da müteahhitlerin yurt içi ve yurtdışındaki başarılarını herkesin bildiğini belirtti. ATO olarak müteahhitlerin her zaman yanında olduklarını kaydeden Baran, sektörün özellikle yurt dışındaki başarılarının daha iyi noktalara taşınması gerektiğini söyledi. Kısa bir süre önce göreve geldiklerini anımsatan Baran, "Ben de inşaat sektörünün içinden geliyorum. Sektörün sorunları ve önündeki engelleri biliyoruz. Bunları çözmeyi bir vatan borcu sayıyoruz" dedi.

Müteahhitlerin bürokrasi ile uğraşan değil bürokrasiden destek alan bir noktaya gelmesinin önemine işaret eden Baran, kamunun, özel sektörün önünü açması gerektiğini ifade etti.

Tellioğlu: İnşaat sektörü sahipsiz

İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu da 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren inşaat gruplarında çalışanlar için mesleki yeterlilik belgesi şartı aranacağını hatırlatarak, "1 Ocak'tan sonra 'Ustalarımız kaldı, çalışamıyoruz' diye şikayet duymak istemiyorum. Bu konuda gerekli ikazı yapmış olayım" diye konuştu.

İnşaat sektörünün sahipsiz olduğunu savunan Tellioğlu, TOBB'un elinden geldiği kadar sektöre yardımcı olmaya çalıştığını kaydetti. İmar Kanunu'nun bütüncül bir anlayışla ve imar adaletsizliğini engelleyecek şekilde yeniden düzenlenmesini talep ettiklerini belirten Tellioğlu, "SSK, vergi, tapu harcı gibi sıkıntılarımız var. KDV iadesi son 3 hükümetin teşvik paketinde yer almasına rağmen ben hala ne olduğumu anlamadım. Sektöre can verebilecek teşviklerin sunulmasını istiyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Müteahhitlik Hizmet Kanunu'nun bir an önce çıkması gerektiğini vurgulayan Tellioğlu, "Müteahhitlik Hizmet Kanunu çıkarılmadan bu sektörün adam olması mümkün değildir. Bu kanun sektördeki çürükleri ayıklayarak kaliteli ve dinamik bir sektör oluşturur" dedi. Çalıştaya Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman da katıldı.