Tagar Çayı’ndaki HES Projesinde ÇED Süreci Bitmeden Kapasite Artırımı İsteniyor

(Fotoğraf: AA)

Çemişgezek’te doğal yaşam güzellikleri, hidroelektrik santralleri (HES) ve maden projelerinin tehdidi altında. Kentte bulunan akarsulardan olan Tagar Çayı da HES projesi ile yok edilmek isteniyor. Çemişgezek HES’in kapasite artışı için 4 Haziran’da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruldu. ÇED dosyasındaki teknik bilgilerde yaklaşık 17 kat güç artışı olacağı belirtildi. Ancak yurttaşlar, projeye ilişkin ÇED süreci bitmemesine karşın çalışmalara başlandığını aktardı.

BirGün’den Kayhan Ayhan’ın haberine göre; Çemişgezek Çevre Platformu üyeleri Tagar Çayı üzerinde yaklaşık üç aydır eşi görülmemiş korkunç bir çevre felaketi yaşandığını vurgulayarak açıklama yaptı.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Açıklamada, "Çemişgezek’de 1961’de işletmeye alınmış küçük ölçekli bir HES vardı. Bu HES, 2000’li yıllarda özelleştirilene kadar kamuya aitti. Bu projenin işletme hakkını önce Boydaklar satın aldı, sonrasında ise kayyuma devir olan HES, Erzincan İl Özel İdaresi İştiraki Er İdare Turizm İnşaat AŞ’ye geçti. Bu HES çok değerli bir turizm alanının tam ortasında yer almaktadır. HES binası, ülkemizde Mostar Köprüsü’ne eş gösterilen, bu coğrafyadaki önemli Osmanlı dönemi eserlerinden olan,1807 yılında tamamlanmış tarihi Yusuf Ziya Paşa Köprüsü’ne bitişik konumda. En büyük kaygımız, tesis edilecek yükleme havuzu ve HES binasının köprüye vereceği muhtemel zarardır. Savcılığa suç duyurularında bulunduk bugüne kadar hiçbir iş ve işlem yapılmadı. Bizler projeden vazgeçilmesini ve vadimizin korumaya alınmasını istiyoruz.” ifadeleri yer aldı.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.