Systemair Çözümleri “Green Ventilation” Etiketiyle Çevreye Daha Duyarlı



İklimlendirme ve havalandırma sektörüne yönelik geliştirdiği çözümlerle Türkiye klima santrali pazar lideri olan Systemair, ürünleri için güvenilir bir çevresel performans ölçütü olan Green Ventilation etiketi sayesinde en yüksek sürdürülebilir standartları sunuyor. Uluslararası sürdürülebilirlik taleplerini karşılamak adına hem kendisinin hem de müşterilerinin önem verdiği kritik çevresel faktörleri de ele alacak şekilde Green Ventilation etiketinin kapsamını genişleten Systemair, bu sayede çevresel faktörlere odaklanıyor.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Çevresel performans ölçütünde standartlar Green Ventilation ile belirleniyor

Green Ventilation konseptini sürdürülebilirlik ilkesine dayandırarak HVAC projelerinde çevresel performansı öne çıkaran bir yaklaşımla sunduklarını ifade eden Systemair Türkiye Ürün Müdürü Merve Selviboy, “Green Ventilation, Systemair’in ve müşterilerimizin çevresel hedeflere daha etkin bir şekilde ulaşmalarına olanak tanıyan güvenilir bir çevresel performans ölçütü. Bu etiket, ilk başlarda sadece bir ürünümüzün enerji tasarruflu EC motorlarını içerdiğini tanımlamak için kullanılırken,  zaman içerisinde kapsamını genişleterek uluslararası sürdürülebilirlik standartlarını karşılamak ve çevresel faktörlere odaklanmak için kullanılır hale geldi. Her ürün alanında belirlediğimiz ölçülebilir sürdürülebilirlik standartlarımızı, ‘yeşil boyama’ pazarlaması amacı taşımayıp sürekli olarak teknolojik gelişmelere göre güncelliyoruz. Böylelikle müşterilerimize Avrupa Birliği Ecodesign gerekliliklerine uygun ürünler sunarak onların enerji verimliliği sağlamalarına ve sera gazı emisyonlarını azaltmalarına yardımcı oluyoruz. Systemair Türkiye olarak konuya hakimiyetimiz çerçevesinde Green Ventilation gerekliliklerini  sağlamak adına yayınlanan regülasyon ve tebliğleri sıkı takip ediyor, hatta bu gibi standardizasyonların belirlenme aşamasında süreç içerisine dahil oluyoruz. Bilgiden aldığımız güç ile Ar-Ge’ye yaptığımız yatırımlar neticesinde, ürünlerimizi her gün geliştirerek sürdürülebilirlik hedeflerine uygun, daha az enerji tüketen cihazlar olarak tasarlıyoruz. Bununla birlikte mevcut ürünler üzerinde ürün geliştirme projeleri yürütmek de bu uyumluluğun gün be gün takibini sağlamak açısından oldukça kıymetli” dedi.

Green Ventilation; iç hava kalitesi, güvenlik ve konfor gibi birçok açıdan etki sağlıyor

Green Ventilation etiketinin Türkiye iklimlendirme ve havalandırma sektörü için önemli bir rol oynadığını belirten Systemair Türkiye Ürün Müdürü Merve Selviboy, uygulama hakkında şu noktalara değindi: “Sürdürülebilirlik, uluslararası standartlara uyum, doğaya karşı sorumluluklar ve müşteri ihtiyaçları gibi başlıklar hem Systemair Türkiye’nin hem de sektörümüzün önem vermesi gereken konuların başında yer alıyor. Sürdürülebilirlik başlığı altında rakiplerimizin de benzer isimlerde projelerine rastlanabilir fakat bu alanda Systemair Türkiye’nin otokontrol mekanizması ile öne çıktığını söyleyebiliriz. Ayrıca Green Ventilation etiketi sürdürülebilirlik ve enerji verimliliğine ek olarak; iç hava kalitesi, güvenlik ve konfor gibi birçok açıdan etki sağlıyor. Green Ventilation etiketli ürünlerimiz arasında klima santralleri, fanlar, konut havalandırma sistemleri, klimalar, hava dağıtım ve yangın güvenliği ürünleri ile hava perdeleri bulunuyor.”

Green Ventilation etiketi, sürdürülebilirlik hedeflerinin olmazsa olmazı

Her bir ürün kategorisinde Green Ventilation etiketini kazanmak için belirli şartların yerine getirilmesi  gerektiğine değinen Selviboy, “İlk olarak klima santrallerinin, hem ısıtma hem de soğutma koşulları için A+ enerji sınıflı Eurovent sertifikasına sahip olması, hijyenik tasarımlı olması, IE5 veya daha yüksek verimlilik sınıfına sahip EC fanları içermesi, ısıtılmış veya soğutulmuş havanın geri kazanılmasını ve enerji israf edilmemesini sağlayan bir geri kazanım sistemi içermesi ve bunun da ekotasarım değerleri minimum şartını sağlaması gerekiyor. Fanlar için ise AMCA onaylı laboratuvarlarımızda yapılan ses ve performansa ilişkin ürün testlerinden geçmiş olması, en yeni EC veya AC motor teknolojisine sahip olması önemli bir nokta. Diğer ürün kategorileri gibi klimaların ve konut havalandırma sistemlerinin de Eurovent sertifikalı performans etiketine, teknolojik ürün bileşenlerine, ısıtılan/soğutulan havanın/suyun geri kazanılmasını ve israf edilmemesini sağlayan bir enerji geri kazanım sistemine sahip olması, enerji verimlilikleri ve hesaplamaların ekotasarım minimum gerekliliklerini sağlaması gerekiyor. Bunun yanında gelecekte Avrupa Birliği’nin ErP düzenlemelerinin gelişimi ile ekolojik tasarımın enerji verimliliği standartları ve gereksinimleri, yeni hedeflere uyum sağlamak amacıyla güncellenecek. Bu kapsamda, Green Ventilation etiketi de bu değişime ayak uyduracak ve yeni sürdürülebilirlik hedeflerine uygun hale getirilecek” ifadelerini kullandı.

 

*

Systemair ve Systemair Türkiye Hakkında

Gerald Engström tarafından 1974 yılında İsveç’te kurulan global iklimlendirme devi Systemair, dünya çapında başta klima santralleri olmak üzere fanlar, hava dağıtım ekipmanları, hava perdeleri ve soğutma ürünleri alanında üretim yapmaktadır. Avrupa, Kuzey Amerika, Ortadoğu, Asya, Avusturalya ve Afrika olmak üzere toplam 52 ülkede faaliyet gösteren Systemair’in 29 fabrikası bulunup küresel çapta yaklaşık 6 bin 600 kişiye istihdam sağlamaktadır. Global iklimlendirme devi Systemair, ismini faaliyet alanı olan Havalandırma, Soğutma ve Klima kelimelerinden alan Türk firma HSK’nin yüzde 90 hissesini 2012 yılında satın aldı. Fabrikalar, alışveriş merkezleri, havalimanları, şehir hastaneleri, acil durum hastaneleri, endüstriyel tesisler gibi dev projelerin iklimlendirmesini sağlayan klima santralleri sektöründe Türkiye pazarını domine eden Systemair; ofisler, fabrikalar, hastaneler, okullar, AVM’ler gibi toplu alanlara yaptığı yatırımlarla pazarın en çok talep gören firmaları arasında yer almaktadır. Özellikle de son zamanlarda veri merkezi soğutma çözümleriyle globalde adından söz ettiren Systemair, yaptığı yatırımlarla dünyadaki veri merkezi soğutma çözümlerine yeni bir soluk getirmeyi hedeflemektedir. Systemair’in, Dilovası Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde 2018 yılında yaklaşık 28 bin metrekare alan üzerinde kurduğu fabrikası, Türkiye’nin “Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik” anlamına gelen LEED Gold Sertifikası’na sahip ilk klima santrali fabrikası unvanına sahiptir. Temel misyonu “mekânların iç hava kalitesini artırıp insanlara temiz hava sağlamak” olan Systemair Türkiye, bu hizmeti sunduğu tüm cihazlarını Dilovası’ndaki fabrikasında üretmektedir. Türkiye’de klima santrali pazarını domine eden Systemair, modern fabrikası ile yılda 4 bin 500 adet klima santrali üretebilecek kapasiteye sahiptir. Ürünlerini 25’ten fazla ülkeye ihraç eden Systemair Türkiye, aynı zamanda şirketin global arenada 9 teknik merkezinden biri olarak yeniliklere öncülük etmektedir. Avrupa’nın en son teknolojiye sahip Veri Merkezi Test Laboratuvarı 365 Performance Center’ı da bünyesinde bulunduran Systemair Türkiye, fabrikası içinde hayata geçirdiği bu merkezle Avrupa’nın en yüksek kapasiteli veri merkezi test laboratuvarı konumunda bulunmaktadır