Suudi Şirket 10 bin Konut İstedi ama...

Başbakan Erdoğan’ın Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gezisi gözleri Arap ülkeleri vatandaşlarına konut satışına çevirdi. Suudi Arabistanlı bir şirketin 10 bin konutluk talebi başta olmak üzere, diğer ülkelerden de birçok şirket, ev almak istediklerini muhatap oldukları Türk işadamlarına iletti.

Hektaş İnşaat Başkanı, aynı zamanda Türk Suudi ve Kuveyt ve Bahreyn İş Konseyi Başkan Yardımcısı İbrahim Ekşi, Arap halkının ikinci ev taleplerini Türkiye’ye yönlendirdiklerini ancak ev almaları durumunda gerçek kişilere Türkiye’nin karşılıklılık ilkesi gereği tapu vermemesinin bunun önüne geçtiğini belirtti.

3 yılda 4 milyar dolar gelir

Ekşi, Araplar’a kişisel tapu verilmesi durumunda 3 yıl içinde 10 bin konutun satılabileceğini söyledi. 10 bin konutun 3-4 milyar dolarlık bir satışa denk geleceğini vurgulayan Ekşi “İspanya tek taraflı olarak Arap halkına tapu verdi. Bundan sonra da 50 milyar dolarlık konut sattılar” diye konuştu. İbrahim Ekşi, konuyu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Maliye Bakanlığına ilettiğini de belirterek “Cumhurbaşkanımız konuya olumlu yaklaştı. Yalnız bu durum birçok kurumun işbirliği içinde çalışması ile çözülebilecek yapıda. Hükümet isterse Arap hükümetleri ile bu durumu çözümleyebilir” şeklinde konuştu. Araplar’ın ev almasının devamında eğitimden sağlığa birçok sektörün işini artıracağını da belirten Ekşi, “Arap aileler Türkiye’de evleri olursa çocuklarını da burada okutabileceklerini belirtiyorlar. Aynı İspanya gibi birçok sektöre iş ve istihdam olanağı sağlanır” dedi.

Mersin'e büyük talep var

Türk Arap İşadamları Derneği Başkanı Doğan Narin de, Suriye ile vizenin kalkmasının ardından otellerin Suriyeli işadamları ve turistlerle dolduğunu söyledi. Narin, “Suriyeliler özellikle Mersin’den ev almak istiyorlar. Bunun önündeki engel ise gerçek kişilere tapu verilmemesi. Önü açılırsa, Araplar’a konut satışında patlama yaşanır” diye konuştu. Arap işadamlarının yoğun görüşmeler içinde olduğunu söyleyen Narin, “Birçok büyük grup görüşme yapıyor. Önümüzdeki günlerde işbirliklerini duyacabileceğiz” dedi.

Hektaş İnşaat Başkanı İbrahim Ekşi, Suudi şirketlerin özellikle bu konuda çok istekli olduğunu belirtti. Ekşi “Suudi şirketler karşılıklılık sorununun çözülmesi için kendi ülkelerinde de çalışma yapıyorlar” diye konuştu.



Yabancıya en düşük konut satışı 2009'da

Türkiye’de yabancıların gayrimenkul alımına izin verilmesinden sonra gerçekleşen en düşük satış 2009’da oldu. Küresel krizin başladığı 2008’de zirve yapan yabancılara konut satışında 2009 yılının ocak-kasım döneminde yabancılara 1 milyar 599 milyon dolarlık gayrimenkul satışı yapıldı. 2008 yılındaki satış rakamı ise 2 milyar 937 milyon dolar olarak gerçekleşti.

İngiliz evleri kapışılıyor

Kriz nedeniyle, Muğla gibi güney illerinde konut sahibi olan yabancılar, taksitlerini ödemekte zorlanınca, villalarını satmaya başladı. Konut fiyatları da bu nedenle yüzde 20-40 oranında ucuzladı. 300 bin dolarlık villaların fiyatı 200 bin dolarlara indi. başladı. Fethiye’de yaşayan 2 bin 500 İngiliz, evlini satışa çıkardı. Üstelik, bölgede 14 bin konut da alıcı bekliyor. (STAR)