Jeoloji Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Kanal İstanbul projesinin etkilerine ilişkin bir rapor hazırladı. Raporda, kanalın İstanbul’un suyunu yüzde 10 oranında azaltacağı, inşaatı sırasında büyük bölümünü tarım alanlarının oluşturduğu 25 kilometrekarelik alanın kaybedileceği, yeraltı sularının tuzlanacağı, kent çevresinde yeni bir hava koridoru oluşacağı, hava kalitesinin bozulacağı yönünde uyarılar sıralandı.
Odanın İstanbul Şube Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk tarafından açıklanan raporda kentin en az kirlenmiş su havzası olan Terkos’un yarısının kanalın batısında kalacağı ifade edilerek “İstanbul’un suyu yüzde 10 azalacak. Kanal civarındaki yapılaşmanın su tüketimine yüzde 10 yük getireceğini kabul edersek bu kanal İstanbul için yüzde 20 susuzluk anlamına geliyor” denildi. Tuzlu su ile dolu olan kanalın tabanı ve çevresi izole edilmezse yeraltı sularının tuzlanacağı, tarım başta olmak üzere bölgede suya bağlı faaliyet gösteren tüm işletmelerin etkileneceği belirtildi.
Kanalın yapımı sırasında Karadeniz ve Marmara Denizi’nde 30 metre derinliğe kadar deniz dip sedimentinin kaldırılacağı kaydedilerek “Hem kanal yapımı hem de deniz taramasından kaynaklanan dip çamurları Marmara Denizi’nin dibini kaplayacak, dip yaşamı ve deniz verimliliği olumsuz etkilenecektir” denildi.
Haber: Cumhuriyet Gazetesi / 04 Mayıs