Artvin’in Şavşat ilçesinde ‘Susuz Regülatörü ve Hidroelektrik Santralı’nın yapımına 2010’da başlandı. Projeye karşı Şavşat’ın 28 köyünden toplam 74 kişi Aralık 2011’de Rize İdare Mahkemesi’ne ‘ÇED Olumlu’ kararının iptali için başvurdu.
Birgün Gazetesi'nden Yunus Alaçam'ın haberine göre, Rize İdare Mahkemesi zamanında itiraz edilmediği gerekçesiyle ‘süre aşımından’ davanın reddine karar verdi. İtiraz eden yurttaşlar, bilirkişi raporunun kendilerine tebliğ edilmediğini, bu nedenle 60 günlük itiraz süresinin aşılmış kabul edilmeyeceğini ifade ederek başvuruyu Danıştay’a taşıdı.
Danıştay 14. Dairesi, itiraz eden yurttaşları haklı bularak Rize İdare Mahkemesi’nin Temmuz 2012 tarihli davanın ‘süre aşımından reddine’ dair kararını bozdu. 28 köy adına itiraz eden 74 kişi Danıştay kararının sevincini yaşarken şimdi gözlerini Rize İdare Mahkemesi’nin vereceği karara çevirdi.
‘Gecikme doğaya zarar’
Davanın avukatlarından Halis Yıldırım, Susuz HES’in yapımının başlanmasının üzerinden 5 yıl geçtiğini, itiraz başvurusu üzerinden de 4 yıl geçtiğini hatırlatarak davanın bir türlü başlamamasına tepki gösterdi. Avukat Yıldırım, “Görüldüğü gibi Aralık 2011 tarihinde mahkemeye yapılan başvuruda 4 yıla yakın bir süredir itirazın süresinde yapılıp yapılmadığı tartışılmaktadır” diye konuştu.
Avukat Halis Yıldırım şu ifadeleri kullandı: Biz Rize’de yerel mahkemenin Danıştay kararına direnmeyeceğini umut ediyoruz. Aksi takdirde davadaki bu usul tartışması daha da uzayacaktır. HES neredeyse bitme aşamasına geldi. Savage Landor’ın ünlü özdeyişinde dediği gibi “Geç kalan adalet adaletsizliktir.” Bu adaletsizlik yürütmenin durdurulmasına da karar verilmemesiyle daha da artmakta ve doğanın geri dönülemez boyutlarda katledilmesine neden olmaktadır.