German Foreign Policy’nin haberine göre, Alman şirketleri savaşın yıktığı Suriye’nin yeniden inşasından pay kapmak için çaba harcıyor. Alman Sanayi ve Ticaret Odası (DIHK) Kuzey Afrika-Orta ve Yakın Doğu Bölümü Başkanı Philipp Andree, savaş öncesi Suriye ile ticari-ekonomik ilişki içinde olan çok sayıdaki Alman şirketinin ülkedeki gelişmeleri dikkatle izlediğini bildirdi. Önemli sayıda teklif geldiğini söyleyen Andree, hukuki koşullar ve güvenliğin garanti edilmesine büyük önem verildiğini, bunlar olduktan sonra Suriye’nin, Alman sanayisi için bir potansiyel oluşturduğunu açıkladı. Özellikle alt yapı, sokaklar, köprüler, boru hatları ve enerji tedariki konusunda Alman şirketlerinin yeterli deney sahibi olduğu, Suriye’nin yeniden inşasının temelini de bunların oluşturduğu kaydedildi. Çok sayıda Suriyeli şirketin 1970’lerden bu yana Alman makineleriyle çalıştığı, savaş sırasında bunların tahrip edilmesi nedeniyle bu şirketlere makine gönderebilecek olması da heyecan yaratıyor.
DIHK’nin bu açıklamayı yapma nedeni, savaşın başladığı 2011 yılından beri yapılamayan Orta ve Yakın Doğu’nun en önemli fuarlarından Şam Uluslararası Fuarının bu yıl yeniden açılması. Resmi bilgilere göre, 10 gün süren fuara 43 ülkeden sermaye temsilcileri katıldı. Rusya, Çin ve İran temsilcilerinin katılımı yoğun oldu. Yıllarca sürecek olan yeniden inşanın milyarlara mal olacağı, katılan şirketlere de milyarlar kazandıracağı biliniyor. Dünya Bankası savaş tahribatının 220 milyar dolarlık değeri olduğunu tahmin ediyor.
Öncelik Rusya, İran Ve Çin’de
Suriye’yi savaş sırasında destekleyen Rusya, Çin ve İran’ın yeniden inşa sürecinde aslan payını kapacağına kesin gözüyle bakılıyor. Çin, temmuz ayında Suriye’deki yeni bir endüstri parkı için 2 milyar dolarlık yatırım yapacağını açıkladı. Verilen bilgiye göre Suriye cep telefonu ağının lisansı İran’a verildi. İranlı iş adamları emlak ve tarım alanına büyük yatırım yaptı. Suriye’nin yeniden inşasında başı çeken ülke ise Rusya. 2016 yılında Rusya ile Suriye arasında 850 milyon avroluk ticaret yapıldığı bildirilmişti. 2016 kasım ayında Suriye Dışişleri Bakanı Walid Muallem, Rus şirketlerine ülkenin yeniden inşasında öncelik verileceğini bildirdi ve Moskova ile Şam, tarım ürünleri konusunda serbest bölge kurulması konusunda anlaştılar. Aralık ayında resmi olmayan kaynaklardan Suriye’nin petrol ve gaz ihtiyacının yüzde 25’inin Rus Stroitransgas tarafından sağlanılacağı konusunda anlaşıldığı öğrenildi. Moskova, Halep ve Humus’daki iki ünlü caminin yeniden inşasının Çeçen Özerk Cumhuriyeti tarafından üstlenildiğini bildirdi.