Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre, hükümet, Türkiye’de yaşayan ve geçici kimlik vermeyi planladığı Suriyelilerle ilgili olarak ‘çalışma kriterlerini’ belirledi. Hazırlanan Bakanlar Kurulu kararı, yayınlanarak yürürlüğe girecek. Kararnameye belirlenen alanlarda Suriyeli işçi çalıştırmaya yüzde 10 barajı konarken, turizm bölgelerinde ise çalışma yasağı getirildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın hazırladığı taslak, hükümetin daha önce yasalaştırdığı göç ve göçmen yasası esaslarına göre hayata geçirilecek. Bakan Faruk Çelik, bu düzenlemenin kesinlikle Türk vatandaşlarının iş gücünün değerlendirilmesine engel oluşturmayacağını savunarak, buna ilişkin mekanizmaları oluşturduklarını anlattı.
İnce hesap yaptık
Çelik, Hürriyet’e, hazırladıkları düzenlemeyle ilgili şunları anlattı: “Suriyelilerin hangi koşullarda ve nerelerde çalışacağına ilişkin hazırlıklarımızı tamamladık. Sınırları belirledik. Şu anda ülkemizde 1 milyon 600 bin Suriyeli yaşıyor. Şunun iyi bilinmesi gerekir. Mevcut kendi iş gücümüzün değerlendirilmemesi ve işsiz kalmaları gibi bir sorun yaşanmayacak. Bu konuda çok ince hesap yapıyoruz. Zaten şu anda Suriyeliler kaçak olarak çalışıyor. Biz hem kayıt altına alacağız, hem denetleyeceğiz.
100 bin iş açığı var
Sadece Ankara’da 8 bin açık iş var. Türkiye geneline baktığınızda ise bu rakam 80-100 bine ulaşıyor. İşgücü sıkıntısı part-time ve mevsimlik işçilerde daha da yoğunlaşıyor. Biz, belli işler ve bölgelere yönelik sınırlar koyduk. Örneğin Antalya’da turizm sektörü gibi belli alanlarda çalıştırılamayacaklar. Güvenlik ve iş gücü açısından sorun yaratacak yerlerde istihdam edilemeyecekler.
Yüzde on sınırı koyduk
Belirlediğimiz alanlarda ise Suriyeli işçi yüzde 10’u aşamayacak. Bu sınırlandırma mevsimlik işlerde sözkonusu olmayacak. Denetimleri biz yapacağız, güvenlikle ilgili kararı ise İçişleri Bakanlığı verecek. Doktor ve mühendis gibi mesleklerde istihdama ise o alanlardan sorumlu bakanlıklar karar verecek. Ayrıca bu kişilerin asgari ücretin altında çalıştırılmasına izin verilmeyecek. Geçici kimlikleri olacak ve primleri ödenecek.”
5 milyar lirayı aşar
Bakan Çelik, bir başka soru üzerine süresi geçen hafta dolan prim yapılandırılmasına ilişkin rakamları da paylaştı. Çelik, “Şu ana kadar 2 milyon 200 kişi başvurdu. Daha önceki prim yapılandırmaları içerisinde en çok başvuru bu sefer oldu, başarılı yani. Ayrıca, halen bize ulaşmamış postada olanlarla bu rakamın daha da artacağını düşünüyoruz. Şimdiye kadar yapılan ödeme 4.5 milyar lira, bunun 5 milyar lirayı aşacağını düşünüyoruz” dedi.
Suriyeliler mi etkiledi?
Türkiye’de son açıklanan Ekim 2014 rakamlarına göre işsizlik oranı yüzde 10.6’ya ulaştı. İstihdam edilenlerle işsizlerin oluşturduğu ‘işgücü’ sayısı Ekim 2014’te 29 milyon 153 bine ulaştı. Ekim 2013’te bu sayı 27 milyon 216 bin kişi idi. Bu artışta Suriyelilerin etkisinin büyük olduğu belirtiliyor.