Sürgün Gibi Görevlendirme



Aydın, Denizli ve Muğla’da faaliyet yürüten Menderes Elektrik Dağıtım A.Ş.’de çalışan 143 memur, geçici görevlendirmeyle Türkiye’nin öbür ucuna gönderildi.

Aydın, Denizli ve Muğla’da faaliyet yürüten Menderes Elektrik Dağıtım A.Ş.’de (EDAŞ) çalışan 143 devlet memuru, geçici görevlendirmeyle, kaçak elektrik kullanımının yüksek, tahsilat oranlarının ise düşük olduğu Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şırnak, Batman ve Şanlıurfa gibi kentlere gönderildi. EDAŞ’ın Muğla tesislerinde görevli, aralarında İl Müdürü Kürşat Tükenmez’in de bulunduğu 48 personelden 43’ünün Dicle EDAŞ’a gönderilmesi sırasında ilginç görüntüler oluştu. EDAŞ personeli, devlet memuru olduğu için sessiz kalmayı tercih ederken, aileleri uğurlama sırasında tepkilerini dile getirdi. Kucaklarında çocukları ile birlikte eşlerini otobüslere bindiren kadınlar, "İki gün içinde onlarca insanı Türkiye’nin öbür ucunda çalışmaya gönderiyorlar. Oralar çok güvenli bölgeler de değil. Eşlerimizin hayatlarından endişe ediyoruz" demekle yetindi.

Anayasaya aykırı

Aydın, Denizli ve Muğla’dan toplam 143 personelin, TEDAŞ Genel Müdürlüğü’nden 9 Ekim 2009 tarihinde yollanan resmi yazıyla Doğu ve Güneydoğu kentlerinde görevlendirildiğini belirten TMMOB’a bağlı EMO Genel Merkez Avukatı Hayati Küçük ise, özelleştirmenin ardından AYDEM A.Ş.’ye geçmeyip EDAŞ’ta kalan bu personelin cezalandırıldığını savundu. Bu tür uygulamalarla personelin yıldırılıp istifaya zorlandığını ileri süren Küçük, "Arkadaşlarımızın özel şirket bünyesine geçmeyi kabul etmemiş olmaları, kamu yararını koruma ve kollamayı devlet memuru anlayışıyla sürdürmeleri birilerini rahatsız etti. Binlerce kilometre uzaklıktaki yerlerde Dicle EDAŞ bünyesinde görevlendirildi. Yollanan bu personeller arasında doktorlar bile var. Muğla’dan yollanan 43 personelin 4’ü mühendis, 12’si teknisyen geri kalanı da büro çalışanı. Bu personelin hangisini kaçak taramasına gönderecekler. Özelleştirme 15 Ağustos 2008’de tamamlandı ve AYDEM A.Ş. işi üstlendi, ancak Menderes EDAŞ yasal olarak halen tasfiye edilmedi. Devlette devamlılık esastır, bu personeli mağdur etmeye, yıldırmaya çalışmaya kimsenin hakkı yok. Anayasa’nın ailenin bütünlüğünü koruyan hükümlerine de aykırıdır" dedi.