Süreyyapaşa Hastanesi için Yerinde Dönüşüm Çağrısı



Türk Tabipleri Birliği (TTB), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve İstanbul Tabip Odası (İTO), Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nin kapatılmak istenmesine karşı Çağaloğlu’nda bulunan İTO binasında basın toplantısı düzenledi. “Meslek hastalıkları hastaneleri kapatılmasın” pankartının asıldığı toplantıya, DİSK Genel Başkanı Tevfik Güneş, Sağlık Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şube Eşbaşkanı Abuzer Arslan, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSG) Meclisi üyesi Murat Çakır, İTO Genel Sekreteri Ertuğrul Oruç ve Dr. Nazmi Algan katıldı.

BirGün’de yer alan habere göre; burada konuşan İTO Genel Sekreteri Oruç, hastanenin depreme dayanaklı olmadığının 15 yıldır bilindiğini belirterek, “Bu süre içerisinde il yöneticileri tüm uyarılara rağmen gerekli önlemleri almadı. Örneğin blokların sırayla güçlendirilmesi ya da yeni binaların yapılması önerileri sürekli sümen altına atıldı.” dedi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Yönetimlerin hatalarının bedelinin işçilere ödettirilmeye çalışıldığını kaydeden Oruç, “İstanbul Meslek Hastalıkları Hastanesi’nin binası, büyük kısmı hastanenin öz kaynaklarından karşılanarak 2010 yılında güçlendirilmişti. Yani son yıllarda sıkça rastlandığı gibi başarı cezalandırılıyor, başarısızlık ise ödüllendiriliyor. Ayrıca bulunan çözüm işçi düşmanlığı, bağcı dövmek niyetinin açık ifadesidir. 600 yataklı Süreyyapaşa Hastanesi’nin 70 yataklı bir hastaneye taşınması çare olmayacaktır.” diye konuştu.

SES Şişli Şube Eşbaşkanı Abuzer Arslan da, hastanenin bulunduğu arsaya dikkat çekerek, “İktidar rant için buraya göz dikti.” ifadelerini kullandı.

Akçakoca Devlet Hastanesi için planlama yapılmalı
SES üyeleri de, Düzce depremi sonrası hasar alan Akçakoca Devlet Hastanesi önünde eylem yaptı. Burada konuşan SES Düzce İl Temsilcisi Eş Başkanı Cemal Yılmaz, şunları söyledi: “Geçen süreçte bir şey yapılmadığını sadece resimlerle tespit edilen hasarların sıvanıp boyanarak kapatıldığını öğrendik. Sendikamızın yaptığı başvuru sonrası Akçakoca Devlet Hastanesi’nin hasar durumuyla ilgili Sağlık Bakanlığınca ‘binanın onarma ile giderilemeyecek derecede hasarlı olup, acil tahliye kararı’ olduğunu öğrendik. Ancak bu karar sendikamıza tebliğ edilmemiş, kararın gereği yerine getirilmemiştir. 6 Şubat’ta yaşanan depremler sonrası İskenderun Devlet Hastanesi’nde bir bölümü yıkılmıştır. Biz aynı durumun bu hastanede de yaşanmasını istemiyoruz. Hâlbuki 2012 yılında alınan karara rağmen yıkım yapılmamış, sonuçta 72 can kaybı yaşanmıştır. Akçakoca Devlet Hastanesi’nin çok ivedi tahliye kararının yerine getirilmesini bekliyoruz. Yerinde sağlık hizmeti sürdürülmesi için planlama yapılmasını istiyoruz.”

(Fotoğraf: DHA)