Sürdürülebilir Kentsel Gelişim için Farklı Bir Model…



c. Colomès + f. Nomdedeu architectes, Michael Rousseau architecte ve Adrian Maston kentlerin gelişimi, kentsel çevre üzerine çalışarak bu kapsamda 'tek bir tasarımla sürdürülebilir kentsel gelişimin nasıl yaratılabileceği' üzerine bir araştırma gerçekleştirdiler. Söz konusu araştırmanın konsepti, kentsel çevre ile kırsal çevreyi dengeleyen yaşam koşullarına dayanıyor.

Bu proje, bugünün kentleri ile kentsel nüfusun ihtiyaç duyduğu kaynakları üretebilen, kendine yetebilen tarım kurumları arasındaki kesişime odaklanıyor. Bu öneri; kentsel alanların, doğal alanlar, işlenmiş ve işlenmemiş arazi ve ormanlar ile buluşmasından doğan bir tür güncel kent yaşantısına odaklanıyor. Söz konusu tasarım kapsamında çalışan mimarlar, yeni bir kentsel alan yaratmak için mevcut ilişkiler ağının kullanılmasını önermişler. Yollar, sınırlar ve patikalar, yeni alanlar boyunca enerji, gıda, çiçek ve bitki üretimini koruyarak, bütün bölgede gelişen kenti destekliyor.





Sürdürülebilir kentsel gelişme, mevcut coğrafya ile kentsel planlamanın arasındaki ortaklıkların daha anlamlı hale gelmesini sağlıyor ve yoğun kentin sakinlerini doğaya yakınlaştırmaya odaklanıyor. Kentsel donatı, konut, ticaret ve aktivite gibi bütün gerekli kentsel fonksiyonları entegre ediyor. Gıda üretimi, çiftçilik gibi yeni ekonomik aktiviteler aslında yerel nüfusun gıdasını temin etmek için tahsis ediliyor. Atık geri dönüşümü ve enerji üretimi ise şehir ve alan arasında doğrudan bir bağ sayesinde oluşuyor.



Projede çalışan mimarlar, söz konusu Sürdürülebilir kentsel gelişim modeli için etaplama listesi oluşturmuş:

1. Proje, mevcut ağlardan doğar.

2. Projenin farklı kotlardaki döşemeleri yollara dik konumlandırılır. Coğrafyaya ve mevcut parsellere bağlı olarak kentin gelişimi için gerekli kamusal alanları yaratacak şekilde geliştirilir.

3. Projenin farklı kotlardaki döşemeleri tarafından yaratılan kamusal alan gerekli olduğunda konut fonksiyonunu yerine getirmek için kullanılabilir.

4. Altyapı ve bina formları, trafik ve yayalara ait kamusal alanları, konut, iş ve diğer faaliyetleri bir bütün olarak anlamlandırır ve entegre eder.





Söz konusu öneri model kapsamında, kentsel sistem mevcut araziyi olabildiğince az etkileyerek parsellerin derinliği sınırlandırıyor ve tüm alanların kamuya ait olması ve paylaşılması tasarlanıyor. Bu modele göre; doğal alanların, çayırların ve ormanlık alanların korunması prensibiyle alan yerleşime açılıyor ve sebze bahçeleri, spor donatıları gibi yeni kullanımların da gelişimi olumlu karşılanıyor.



Kentleşmenin yenilikçi bir yapıya sahip olması bekleniyor ve birkaç adımda başarılabileceği ifade ediliyor: ilk olarak yol, sonra ortak kullanım alanlarının inşaatı ve ardından yapılar. Söz konusu ‘ortak kullanım döşemeleri’nin konumu mevcut bölgeye göre çeşitleniyor. Konum, yoğunluk, yapıların morfolojisi ihtiyaçlara göre gelişiyor ve bu strüktür doğal alanların korunmasına ve gelişimine izin verirken kentsel alan yaratıyor.

Bu haber; arch daily sitesinden derlenmiştir.