"Sürdürebilirlik 21. Yüzyıl Ulaştırma Politikaları için Kaçınılmaz Bir Öncelik"



GAIT 2015 - Sürdürülebilir Ulaşım İçin Türkiye-AB Ortaklığı Seminerinin açılışında konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürü Bekir Gezer, sürdürebilirliğin 21. yüzyıl ulaştırma politikaları açısından "kaçınılmaz bir öncelik" olduğunu söyledi. Gezer, "Türkiye'de altyapı yatırımlarını gerçekleştirirken sunulan çözümlerin dünyanın geri kalanı ile entegre, güvenli, çevre dostu, akılcı, akıllı, erişebilir ve sürdürülebilir olmasına öncelik vereceğiz. Ayrıca buna paralel olarak Bakanlığımız, gerek tek başına gerçekleştirdiği gerekse dış ortaklarla yürüttüğü projelerde bu hususları ön planda tutuyor" diye konuştu.

Türkiye'ye 2007- 2013 dönemi için ulaştırma altyapı yatırımlarında kullanılmak üzere hibe nitelikli 584,7 milyon avro tahsis edildiğini dile getiren Gezer, bu hibelerin hangi projelerde kullanıldığından bahsetti. Gezer, "Ulaştırma ile ilgili fonun amacı ulusal ulaşım sistemin sürdürebilirliğini, güvenliğini ve verimliliğini arttırmak, hem ulusal hem de kentsel düzeyde bireysel ulaşımda sürdürebilir erişebilir ve kapsamlı toplu taşıma biçimlerine teşvik etmek, Türkiye'nin AB entegrasyonunda ulaşımı güçlendirmektir" dedi.

Szombati: "AB, Türkiye ekonomisinin büyümesini takdirle karşıladı"

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Vekili Bela Szombati, fazlasıyla karşılıklı çıkarları olan Türkiye ile AB'nin jeopolitik tehditleri birlikte ele almaları gerektiğini söyledi. "Avrupa Birliği, Türkiye'nin son 10 yıl içerisinde muazzam bir ekonomik büyüme oranı ve makro ekonomik istikrar sağladığını görmüş ve takdirle karşılamıştır" diyen Szombati, bu sayede ihtiyaç duyulan yabancı yatırımcıların Türkiye'ye aktığını ifade etti. Szombati, AB'nin daha önce de Türkiye'ye finansal destek verdiğini anımsatarak, ülkenin ulaştırma sektöründe de hibe şeklindeki yardımlardan yararlandığını aktardı. Amaçlarının "ulaşım modelleri arasında bir denge kurmak" olduğunu kaydeden Szombati, şu anda karayoluna odaklı hale geldiklerini, ancak deniz, kara ve demir yolları alanlarında projeler gerçekleştirdiklerini bildirdi.

AB'den Türkiye'ye sürdürülebilir ulaşım desteği

Szombati, AB'den ulaştırma projelerine ilişkin alınan fonlarla yapılan projelerden bahsederek, "Ulaşım sektöründe Türkiye'ye 2014-2020 dönemi için sürdürülebilir ulaşım desteği sağlanacaktır. Bu çok önemli bir konu" diye konuştu. Seminerde, AB desteğinin gelecek yıllarda hangi alanlara öncelik vereceğinin konuşulacağını belirten Szombati, burada ulaşım sektörünün önde geldiğini, sürdürülebilirlik perspektifinin oluşturulmaya çalışılacağını söyledi. Szombati, sürdürülebilir ulaşımın her şeyden önce yoksulluğu azalttığını, düşük gelirli insanların işlerine ve hizmetlerine erişiminde kolaylık sağladığını, onların güvenli, ulaşılabilir, rahat ve eşit bir şekilde bu fırsatlardan yararlanmalarına imkan verdiğini vurguladı.

Başkan Vekili Szombati, "Bugün sürdürülebilir ulaşım politikaları doğrudan ulusal ve bölgesel büyümeyi teşvik etmekte, ölüm oranlarını, kırsal yoksulluğu azaltmakta, aynı zamanda gelirlerin, çalışma fırsatlarının, tarım üretiminin, okul eğitiminin ve sağlık hizmetlerinin gelişmesini sağlamakta" diye konuştu. Ulaşım altyapısı ve hizmetlerinin her şeyden önce kadın ve erkeklerin mobilitesini sağladığını, ekonomik fırsatlar yarattığını, demokratik haklar ve istikrar oluşturduğunu dile getiren Szombati, sürdürülebilir ulaşımda engelli, çocuk, azınlık gibi her türlü grupların mutlaka kapsama alınması gerektiğini aktardı.

Szombati, "Avrupa Birliği bugün Türkiye'nin çabalarını desteklemeye hazırdır. Aynı zamanda hem iklim değişikliğiyle mücadele etmek, karbon, sera gazlarının azaltılmasını sağlamak, ulaşım dahil olmak üzere diğer altyapıların gücünü artırmak olacaktır. Bunların arasında sürdürülebilir kalkınma hedefleri konusundaki ulusal girişimler de yer almaktadır" diye konuştu.

Baraçlı: "Ulaşım, dünya şehirlerinin çoğunda başlıca sorun"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, nüfus artışı ve aldığı göç ile büyüyen dünyadaki bütün şehirlerin birçok sorunla karşı karşıya olduğunu belirterek, "Sosyal, ekonomik, kültürel, altyapı ve daha bir çok başlık var. Dünya şehirlerin bir çoğunda ulaşım büyük sorunların başında geliyor" dedi. Baraçlı, yaşam kalitesinin artmasının ve yeni vizyonlar kazanılmasının ancak toplu ulaşım sistemine sahip olmakla sağlanılabileceğini kaydederek, bu şekilde birçok sorunun ortadan kalkacağını aktardı.

Viegas: "Trafik kazalarına önlem alacağız"

Uluslararası Ulaşım Formu Genel Sekreteri Jose Viegas, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) her yıl yaptığı ulaştırmayla alakalı zirveye yaklaşık 1000 kişinin katıldığını söyledi. Zirveye farklı ülkelerden katılan bakan sayısının her yıl giderek arttığını dile getiren Viegas, "Geçtiğimiz yıl 80'den fazla ülke temsil edildi. Ayrıca 3 hafta sonra ortak çıkar ve kurumsal ortaklık kurumu toplantılarını gerçekleştireceğiz. Zirvelerimizin konuları ulaşım, ticaret ve turizm olacak" dedi. Viegas, zirvede ulaştırma ile ilgili var olan sorunların konuşulacağını ifade ederek, her yıl kazalarda 1 milyon insanın hayatını kaybettiğini, bunun için önlem alacaklarını anlattı.