Sulukule'de Evler Açık Arttırma ile Satılıyor!



Radikal'den Elif İnce'nin haberine göre, Fatih Belediyesi dün Eskidji Müzayedecilik aracılığıyla Sulukule’de yıkılan evlerin yerine yapılan 31 daireyi açık arttırmayla satışa çıkarttı. Sadece üç dairenin alıcı bulduğu açık arttırmada 100 metrekare civarında daireler için taban fiyat 406.000-438.600 liraydı, ancak bu fiyatlar yakalanamadı.

Satışa sunulan bloklar yan yana ve surlara oldukça yakın bir yerde konumlu. Hepsinin camlarına haftalar öncesinden “Bu gayrimenkul açık arttırma ile satılacaktır” yazılı afişler asılmış. Eskiden bu sokakta evleri olan hak sahipleriyse kendilerine başka adalarda yer gösterildiği için tepkili. Emekli kamyon şoförü Çetin Olta, satışa sunulan blokların olduğu yerde annesiyle yaşadığı evin yıkılarak kendilerine sitenin ücra yerlerinde ev satıldığını belirterek açık arttırmaya tepki gösterdi.

Çetin Olta, “Belediyeyle anlaştığımızda bize herkese kendi evinin olduğu parselden yer verileceğini söylediler. Sonra bir anda kura çekileceğini öğrendik. Bizim adada yer olmadığını söyleyip bizi kıyıya köşeye attılar, meğerse dışarıdan geleceklere satacaklarmış” diye konuştu. Birçok hak sahibi de Olta ailesi gibi kendi evlerinin olduğu adada ‘yer kalmadığı’ için başka yerlerde yapılan evlerden alabildi.

‘Cezaevi gibi oldu’

Olta, annesiyle birlikte 3. katta otururken bugün zemin katında yaşıyor. Sitede çok fazla hırsızlık olduğu için bir hafta önce 2500 lira ödeyerek alarm sistemi kurdurtmuş ve pencerelere demir taktırmışlar. 55 senedir Sulukule’de yaşadığını belirten Olta, “Biz çocukken burada kapılarımıza kilit bile takmazdık, esas hırsızlık şimdi yaşanıyor” derken eşi Gönül de tepkili: “Cezaevi gibi oldu ama ne yapalım, polis kayıtlarına bakın göreceksiniz herkes soyuluyor. Bu kadar aidata karşılık akşamları ışıkları bile yaktıramıyoruz. Kocam karanlıkta kolunu kırdı.” Çetin Olta’nın annesiyle yaşadığı yıkılan 70 metrekarelik daireleri için belediye 50 milyar lira ödemiş. Kurada çıkan 80 metrekarelik ev için bir de 110 bin lira borçlandırılmışlar. Özetle, metrekaresini yaklaşık 700 liradan verdikleri evlerinin yerine yapılan daireler dün “metrekaresi ‘4000 liradan başlayarak’ açık arttırmaya sunuldu. Aile, emekli maaşıyla yeni evlerinin borcunun üzerine bir de 218 liralık aidat ödemeye çalışıyor.

Beklenti yüksekti

Bölgede TOKİ’ye ait 19 birimi de Eskidji Müzayedecilik satmıştı. Eskidji Müzayedecilik Genel Müdürü Hakan Berktaş, daha önce Milliyet’te yer alan görüşünde ‘birimlerin metrekaresinin 2500- 3000 liradan satışa çıkarıldığını ancak 19 birim için yaklaşık 500 kişi başvurunca fiyatın 5500- 6000 liraya yükseldiğini’ ifade etmiş, bu satış için de yoğun ilgi beklendiğini belirtmişti. Ancak dünkü açık arttırmada sadece üç daire satıldı. 81 metrekarelik bir daire 325.800 TL, 94 metrekarelik bir daire 378.600 TL ve 93 metrekarelik daire de 374.400 TL’den alıcı buldu.

‘Özel şirket eliyle satılması hukuksuz’

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in 2010’da temelini atarken ‘dünyanın en sosyal projesi’ olarak lanse ettiği Sulukule evlerinde tartışma bitmek bilmiyor. Sulukule Roman Derneği’nin avukatı Hilal Kuey, “Belediyeyle anlaşmayanların mülklerine acele kamulaştırma kullanılarak el konulmuştu. İnsanların dedelerinden kalma mülkleri zorla ellerinden alındı, bugün de kâr amacı güdülerek açık arttırmayla satılıyor. Bu satış dava konusudur” diye konuştu. Eskidji Müzayedecilik’in internet sitesinde yayımlanan ‘Fatih Belediye Başkanlığı Gayrimenkulleri Açık Arttırma ile Satış Şartnamesi’nde, bölge 5366 sayılı Yenileme Yasası kapsamında olduğu için satışların Devlet İhale Kanunu’na tabi olmadığı belirtilmiş. Türkiye Barolar Birliği Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu’ndan Avukat Fevzi Özlüer, Devlet İhale Kanunu’na tabi olmasa da gayrimenkullerin satışının özel şirket eliyle ve komisyon alınarak yapılmasının hukuksuz olduğunu ve mağdur vatandaşların idare mahkemesinde dava açarak satışı iptal ettirebileceğini belirtti. Özlüer şunları söyledi: “Belediye Kanunu’na göre belediyelerin konut satması ancak bir sosyal politika aracı olarak gerçekleştirilebilir. Kamu hizmeti niteliği taşıyan bu hizmetin düşük bedelli olması esastır. Üstelik Sulukule’de yenileme kanunuyla, kentsel yenileme adı altında yapılan bir proje söz konusu. Dolayısıyla konutlar sadece bölge insanının şartlarını iyileştirmek amacıyla ve burada yaşayan insanlara yönelik satılabilir. Açık arttırmanın ise 400 bin lira gibi yüksek fiyatlarla, üstelik komisyon ödenerek yapıldığı belirtilmiş. İdarenin kamu hizmeti niteliği taşıyan konut arzını, bir emlak ofisi aracılığıyla çözmeye çalışması Belediye Kanunu ve Belediyelerin Arsa, Konut ve İşyeri Üretimi, Tahsisi, Kiralaması ve Satışına Dair Genel Yönetmelik’e aykırıdır.”