Sulukule Baştan Aşağı Yenileniyor Evlerin Boyu Surları Geçmeyecek
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Fatih Belediyesi ve Toplu Konut İdaresi işbirliğiyle Fatih'te 'Sulukule' olarak bilinen ve yenileme alanı ilan edilen Hatice ve Neslişah Sultan mahallelerinde 620 ev ve bir otel ile ticaret, kültür ve eğlence tesisini içeren proje, Kültür ve Tabiat Varlıkları Yenileme Kurulu tarafından onaylandı.
Projeye ilişkin bilgi veren Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, projenin 2 Kasım 2007 tarihinde Yenileme Kurulu'nda onaylandığını belirterek, "Bu proje, Türkiye'de Yenileme Kurulu tarafından onaylanan ilk yenileme projesidir." dedi. Toplam 91 bin metrekare alanı kapsayan, 10 sokak ve 3 caddeden oluşan proje alanında 620 hak sahibi, 434 kiracı, 45 de dükkan bulunduğunu belirten Demir, 2005 yılı Temmuz ayında başlayan çalışma kapsamında projenin 11 kez revize edilerek son halini aldığını söyledi. Demir, yenileme alanı projesinin İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Başkan Yardımcısı Yard. Doç. Dr. Selim Velioğlu ile İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Mehmet Ali Yüzer tarafından hazırlandığını belirterek, "Orada oturan Roman vatandaşlarının hayat tarzını devam ettirebilecekleri bir mimari projeye dönüştürdük." dedi.
Yeni evlerin arkası bahçeli olacak
Demir, projeye göre yapılacak evlerin yüksekliğinin surun yüksekliğini geçmeyeceğini belirterek, evlerin mimari özellikleri ve projeye ilişkin şu bilgileri verdi: "Sivil Osmanlı-Türk mimari örneğini oluşturacak evler şu anda olduğu gibi bitişik nizam 2, 3 ve 4 katlı olacak. Evlerin dış cephesi taş ve ahşap kaplama olacak. Sokak siluetleri korunacak. Komşuluk ilişkilerini devam ettirebilecekleri ortak kullanım alanları, eğlenebilecekleri, kültürel etkinlikleri yapabilecekleri arka bahçeler olacak. Dolayısıyla onların hayatlarını zorla değiştirecek, dönüştürecek bir şey yok. Zorlama yok. Bununla birlikte alanda bulunan cami, kilise, çeşme ve konutların da bulunduğu 44 tescilli eser restore edilerek korunacak. Proje alanında ayrıca bir kültür merkezi ile bir butik otel yer alacak. Sulukule Ticaret Kültür ve Eğlence Tesisi, 1.500 metrekare kapalı alana sahip olacak ve burada Roman müziğinin yanı sıra konservatuvar eğitimi verilecek bir mekan olacak. Kültür merkezinin altında yapılacak 48 dükkandan 45'i hak sahiplerine verilecek. Toplam 1.515 metrekare alana sahip 2 katlı inşa edilecek Kervansaray Oteli avlulu olacak. Üst kat otel, alt katta restoran, kafeterya ve lobi bulunacak. Otelde, burada yaşayanlar iş imkanı da bulabilecek. Proje kapsamında ayrıca zemin altına 530 araç kapasiteli otopark yapılacak."
Başkan Mustafa Demir, bugüne kadar 620 hak sahibinden 400'üyle protokol imzaladıklarını, geriye kalanlar için geçen hafta kanun gereği 15 gün verilen uzlaşma süresinin de bittiğini belirterek, "Kanun gereği bizimle uzlaşmayan 220 hane sahibi artık bu projeden yararlanamayacak. Biz kendi değer tespit komisyonumuzun onların mülkiyetleri için belirlediği rayiç bedelin yüzde 20'sini bankada kendi adlarına bloke ettiriyoruz. Ondan sonra bizimle uzlaşmayanlar mahkemeye başvuracaklar. Mahkeme ne kadar değer tespiti yaparsa, biz de onlar da karara uyacağız." diye konuştu. Dairelerin bedelinin aşağı yukarı 100-120 bin YTL olduğunu ve sokak siluetlerine, ada yapılarına göre değişen 17 tip daire bulunduğunu belirten Demir, bu arada hak sahiplerine de 400 YTL kira yardımı yapacaklarını vurguladı. Demir, 434 kiracıya da TOKİ'nin Taşoluk'ta yaptığı evlerden verildiğini sözlerine ekledi.