Edirne'de düzenlenen sulak alanların korunmasıyla ilgili toplantıda, Türkiye'nin uluslararası öneme sahip 135 civarında sulak alanı olduğu vurgulandı. Canlı türlerinin varlığında büyük önemi bulunan bu alanların korunması için eğitim programları yapılacak.
Yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bulunan sulak alanların korunması için eğitim programları düzenleniyor. Eğitim çalışmaları, Kuş Araştırmaları Derneği tarafından uluslararası öneme sahip sulak alanların bulunduğu illerde yapılıyor. Eğitim programı, 2008-2009 yıllarında Türk uzmanların katılımı ile 40 ili içine kalan 8 merkezde 3 günlük süreyle gerçekleşiyor. İzmir, Konya, Van, Erzurum illerinden sonra eğitim programlarının 5.si Edirne'de yapılıyor. Bugün sona erecek üç günlük program, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ev sahipliğinde gerçekleşiyor. Edirne'deki eğitime, Edirne, Tekirdağ, Çanakkale, Kırklareli ve İstanbul illerindeki İl Çevre ve Orman müdürlükleri, İl Tarım müdürlükleri, İl Kültür ve Turizm müdürlükleri, DSİ 11. ve 14. Bölge müdürlükleri, Edirne ve Çanakkale Kültür ve Tabiat Koruma Kurulu müdürlükleri ve Doğal Hayatı Koruma Derneği'nden 24 kişi katılıyor. Eğitim sonrası katılımcılar, bulundukları illerde yapılacak sulak alan koruma bölgeleri belirleme çalışmalarında görev alacak.
Türkiye sahip olduğu sulak alanlar bakımından Avrupa ve Ortadoğu'nun en önemli ülkelerinden biri. Önemli kuş göç yollarının geçtiği Türkiye'de 135 civarında uluslararası öneme sahip sulak alan tespit edildi. Ancak bu alanların korunması için kurumsal ve yasal anlamda önemli adımlar atılmasına rağmen sulak alan kayıpları devam ediyor. Bunun önemli sebeplerinden biri, tüm bu gelişmelerin yerel düzeyde yeterince uygulamaya aktarılamaması olarak gösteriliyor.
Toplantıda konuşan Edirne İl Çevre ve Orman Müdürü Abdullah Bülbül, sulak alanların korunması için eğitim çalışmalarının büyük bir önemi olduğunu belirterek, bunda amacın sulak alanlarla ilgili çalışan personelin eğitilmesi olduğunu söyledi. Kuş Araştırmaları Derneği Genel Koordinatörü Osman Erdem, eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarının toplumda doğa koruma bilincinin oluşmasına katkı sağladığını ifade ederek, eğitim programına katılanların daha sonra görev yaptığı illerde sulak alanların korunmasında önemli görevler üstleneceğini vurguladı. Dernek hakkında bilgi veren Erdem, "Kuş Araştırmaları Derneği, kuşlar ve yaşama alanlarıyla ilgili bilimsel araştırma ve izleme çalışmaları yaparak sonuçlarını yayar. Özellikle nesli tehlikedekiler olmak üzere kuş türlerinin korunması için planlar yapar, yapılmasına katkı ve destek sağlar. Ramsar alanları ve tehdit altındaki sulak alanlar öncelikli olmak üzere 'sulak alan yönetim planları' yapar, yapılmasına katkı ve destek verir. Ulusal sulak alan komisyonu çalışmalarına katılır, ulusal düzeyde uygulamaları takip eder." dedi.