Toplam 2.5 milyon hektarlık sulak alanın yarısının kaybedildiği Türkiye'de bu kaybın yaklaşık yüzde 25'i (320 bin 500 hektar) Konya Kapalı Havzası'nda gerçekleşti.
Konya İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile Doğal Hayatı Koruma Vakfı-Türkiye'den (WWF-Türkiye) alınan bilgiye göre Türkiye'de son 40 yılda 2.5 milyon hektarlık sulak alanın yarısı yok oldu. DSİ verilerine göre ise halen özellikle Konya Kapalı Havzası'nda, yarısından fazlası kaçak 50 bin su kuyusundan tarım amaçlı kontrolsüz su çekiliyor.
Havza yok oldu
Türkiye'de sulak alanların kaybedilmesi açısından en büyük zarar, dünyanın en önemli havzalarından olan Konya Kapalı Havzası'nda görülüyor. Havzanın tamamen kaybettikleri şöyle sıralanıyor: 16 bin hektarlık alana sahip Hotamış Sazlığı tamamen kurudu.
1982 yılına kadar 37 bin hektarlık alana sahip olan Ereğli Sazlıkları, besleyen kaynaklarının üzerine İvriz ve Ayrancı barajlarının kurulması üzerine kuruma sürecine girdi. Tamamen kaybedilen sazlıklarda sadece bahar aylarında az miktarda su birikiyor.
Baraja kurban gitti
1990'lı yıllara kadar 11 bin 250 hektar alanı bulunan Eşmekaya Sazlığı, baraj gölü hayaline kurban gitti. Baraj gölü kurulamadı, ancak çalışmalar yüzünden sazlık tamamen kurudu.
1150 hektarlık Bolluk Gölü de bu yaz tamamen kurudu. 830 hektarlık Samsam Gölü kurudu. Geçen yıla kadar toplam 860 hektarlık alanı bulunan Kulu Gölü, Küçük Göl ve Düden Gölü olarak ikiye ayrıldı. Düden Gölü tamamen kururken Küçük Göl, yaklaşık 250 hektarlık alanda can çekişiyor.