Akdeniz ve Doğu’nun en önemli sulak alanları,“Ramsar Sözleşmesi” kapsamında koruma statüsüne kavuşuyor.
Yumurtalık Lagünleri ve Erzurum bataklıklarını kapsayan BTC Ham Petrol Boru Hattı’nın Çevresel Yatırım Programındaki projelerin Adana bölümü başladı. Proje, Sulak Alanlar Günü’nde Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe’nin katılacağı törenle kamuoyuna tanıtılacak.
Akdeniz ve Doğu’nun en önemli sulak alanlarının yeniden kazanımı ve korumaya alınmasını amaçlayan proje uygulamasına Adana’dan başlandı. Şubat ayı sonunda Erzurum’da sürecek çalışma ile her iki sulak alanın da Ramsar Sözleşmesi kapsamında koruma statüsüne kavuşturulması hedefleniyor.
Bakü Tiflis Ceyhan (BTC) Çevresel Yatırım Programı kapsamında, 350 bin dolar finansal destek sağlanan proje, Çevre ve Orman Bakanlığı’nınişbirliği, merkezi Ankara’da bulunan Kuş Araştırmaları Derneği (KAD) liderliğinde, Fransa’da yerleşik Tour du Valat Biyoloji İstasyonu ve Adana Çevre ve Tüketici Koruma Derneği’nden (ÇETKO) oluşan ortaklık tarafından yürütülecek.
KAD Sulakalan Program Müdürü Osman Erdem, yaptığı açıklamada, “Yumurtalık Lagünleri Yönetim Planı ve Erzurum Bataklıklarında Koruma Bölgeleri Belirleme” projesini, 35 ayda tamamlamayı planladıklarını bildirdi. Erdem, proje ile her iki sulakalan için Ramsar Sözleşmesi Sulakalan Yönetim Planlaması Rehberi’ne uygun bir “Yönetim Planı” geliştireceklerini belirterek, şöyle dedi: “Adana’da başlattığımız proje kapsamında, Yumurtalık lagünlerindeöncelikle su kuşu sayımlarını yapıyoruz. Projenin ikinci ayağını oluşturan Erzurum Bataklığı’ndaki çalışma ise Şubat ayı sonunda başlayacak.”
Akdeniz’in en önemli sulak alanı olarak gösterilen 16 bin 700 hektarlık Adana Yumurtalık Lagünleri’ndeki su kuşu sayımını 4 ekip halinde birkaç noktada gerçekleştirdiklerini ifade eden Erdem, şunları söyledi: “Yumurtalık Lagünleri, aynı zamanda boru hattının son bulduğu noktanın yakınında yer alması açısından büyük önem taşıyor. Bu alan, özellikle işletim esnasındaki faaliyetten doğrudan etkilenebilecek yerde bulunuyor. Bu nedenle Yumurtalık Lagünleri için hazırlanacak yönetim planlaması, Boru Hattı’ndaki diğer sulak alanlar da dahil ülkedeki tüm sulak alanlar için örnek olabilecek.”
ERZURUM BATAKLIĞI
KAD Sulakalan Program Müdürü Osman Erdem, projenin diğer parçasınıise bin 200 hektarlık alanı kapsayan Erzurum Bataklığı’nın oluşturduğunu belirterek, “Geçmişte yapılan müdahaleler nedeniyle sulak alan işlevini büyük ölçüde kaybeden bu bölgedeki çalışma da yörenin kazanımı açısından büyük önem taşıyor” dedi.
Proje nedeniyle yarın başlayıp iki gün sürecek Dünya Sulak Alanlar Günü’nün Adana’da kutlanmasına karar verildiğini bildiren Erdem, Çevreve Orman Bakanı Osman Pepe’nin de etkinliklere katılacağını açıkladı. Erdem, etkinlikler sırasında bu projeyi kamuoyuna ayrıntıları ile tanıtacaklarını söyledi.