Sukuk İhracında İlk Talip Bank İslam Brunei Darussalam



Yabancı finansal kurumların fonlarını çekmek için Hazine'nin yakın zamanda sukuk (kira sertifikası) ihracına başlayacağını açıklamasının ardından Güneydoğu Asya'nın finans devleri faizsiz yöntemle borç vermek ya da menkul kıymeti satın almak için Türkiye'ye yönelmeye başladı. Yabancı sermayeden ilk talep işareti, Türkiye'deki katılım bankalarına murabaha kredileri ile tanınan Brunei'nin en büyük bankası 'Bank İslam Brunei Darussalam'dan geldi.
    
Brunei'de yaşayan Bank İslam Brunei Darussalam'ın Hazine ve Piyasalardan Sorumlu Uluslararası Direktörü Sabri Ulus, ''Sukuk ihracının bir an önce başlamasını bekliyoruz. Bu yılın sonuna doğru başlamasını umuyoruz. Sukuk ihracının nasıl fiyatlanacağı ve vadeleneceği tabii ki önemli, fakat Bank İslam Brunei Darussalam olarak sukuk ihracının yüzde 10-20'lik kısmını alırız,'' dedi. Bank İslam Brunei Darussalam'ın geçen yıl Türkiye'de yaptığı murabaha kredi anlaşmaları ile yaklaşık 500 milyon dolarlık yatırım yaptığını belirten Ulus, ''Bu yıl için ikinci bir 500 milyon dolarlık yatırımı düşünüyoruz'' dedi.
    
İslami Finansal Hizmetler Kurulu (IFSB) tarafından düzenlenen 'Küresel Finansal Reformlar: Değişen Düzenleyici Model ve İslami Finans' konulu zirvede AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Ulus, ''Şu anda 10-15 proje üzerinde çalışıyoruz. Bu yıl içerisinde 5-6 projeyi tamamlamak istiyoruz, bu projelerin içerisinde Türkiye de var. Sağlık, enerji, finans sektörüyle ilgileniyoruz. Bu üç sektörden birine, ya da aynı anda üçüne de girebiliriz. Bu şirket hissesi satın almak şeklinde olabilir'' diye konuştu.
    
Brunie Sultanı'nın ziyareti yatırım için işaret oldu
    
Nisan ayında Brunei Darüsselam Sultanı Hasan El-Bulkiye Muiziddin Va'dulah'ın Türkiye'ye ziyarette bulunmuş olmasını ülkeye gelecek olan Körfez ve Güneydoğu Asya sermayesi açısından büyük önemi bulunduğunu belirten Ulus, ''Sultan'ın gelmesi Türkiye'ye olan ilginin ve güvenin bir ifadesidir. Son zamanlarda Körfez'den ve Asya'dan Türkiye'de özellikle gayrimenkul, enerji sektörlerine ve üretime yönelik diğer alanlarda yatırım yapmak isteyen iş adamlarının sorularına muhatap oluyoruz'' dedi.
    
Fajr Capital, bankacılık alanında yatırım yapabilir
    
Ulus, Malezya'nın kamu yatırım holdingi Khazanah Nasional Berhad of Malaysia, Brunei Yatırım Ajansı (Brunei Investment Agency), Abu Dabi Yatırım Konseyi (Abu Dabi Investment Council) ve Sudi Al Subeaei Group'tan Masic adlı şirketin Fajr Capital'in önde gelen yatırımcıları arasında yer aldığına işaret ederek, Fajr Capital'in Türkiye'nin finans ve bankacılık sektörü ile de yakından ilgilendiğini belirtti.

Ulus, ''Türkiye'de bankalar ve leasing şirketlerine yatırım yapmak için yakından ilgileniyoruz. Tabii bu kurumların tamamen İslami prensiplere uygun olması lazım. Yatırım yüksek. Şu an çok spesifik bir şey söyleyemiyorum ama milyar dolarlardan bahsediyoruz. Uygun şirket ve uygun sektör bulunduğu an rakama bakılmaksızın yatırım yapacağız'' dedi.

Son yıllarda Körfez ülkelerinden Türkiye'de yatırım yapmaya yöneldiğini belirten Ulus, ''Körfez ve Asya ülkelerinden Türkiye'ye kesinlikle ciddi bir ilgi var. Yatırımcılar arasında özellikle Avrupa'daki gelişmeler, körfezin kendi içerisindeki politik çalkantılar sebebiyle Türkiye, Endonezya, Malezya ve Brunei gibi ülkelere yatırım yapmak konusunda çok büyük bir ilgi var.''
    
Malezya devinin gözü otoyol ve köprü projelerinde
    
Ulus, dünyanın dört bir yanındaki toplam 50 şirkette yaklaşık 36 milyar dolarlık yatırımı olan Malezya'nın en büyük holdinglerinden Khazanah Nasional Berhad'ın da Türkiye'de yatırım hazırlıkları yapığını belirtti. Ulus, ''Türkiye'ye karşı olan ilgi gün geçtikçe artıyor. Khazanah yatırım için Türkiye'de otoyol ve köprü projelerine bakıyor'' dedi.
Türkiye'de katılım bankacılığının, toplam bankacılık içerisindeki payının artacağına inandığını vurgulayan Ulus, ''Birkaç yıl öncesinde kadar bankacılık sektöründe katılım bankacılığının payı yüzde 2'lerdeyken şu anda yüzde 5 oranına ulaşmış durumda. Bu sektöre olan ilginin giderek artacağı yönünde bir göstergedir. Bugün Hazine sukuk ihracından bahsediyorsa ve yine İslami Finansal Hizmetler Kurulu toplantısını İstanbul'da yapıyorsa bu İslami sermayenin Türkiye'ye akışının hızlanacağının açık bir göstergesidir'' ifadelerini kullandı.