İstanbul Serbest Mimarlar Derneği (İSMD) tarafından, 2008 yılında hazırlanan “FRAGMENTS OF LIVING IN ARCHITECTURE” (FOLIA) projesi kapsamında, dünyaca ünlü mimar Stefan Behnisch, Yapı-Endüstri Merkezi’nin (YEM) konuğu oldu. FOLIA projesinin ikinci ayağı olarak kurgulanan, Çanakkale Seramik & Kalebodur’un ana sponsorluğunu üstlendiği konferansın konuşmacısı olan Behnisch, “içerik temelli bir yaklaşımla mimarlığa bakmak” üzerine konuştu.
YEM Yönetim Kurulu Başkanı ve İSMD Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Hasol, İSMD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve FOLIA yöneticisi Oğuz Öztuzcu ve Kaleseramik Satış ve Pazarlama Genel Koordinatörü Bahadır Kayan’ın yaptığı açılış konuşmalarından sonra kürsüye Stefan Behnisch çıktı. Sözlerine, herkesin üzerine konuştuğu sürdürülebilirliği popüler bir kavram olarak değil, mimarlığı ileriye taşıyacak bir kavram olarak algıladığını söyleyerek başlayan Behnisch, sürdürülebilirlik kavramını mimariyle birleştirmek için kenti, kamuyu, kültürel beceriyi ve bu beceriye tanıklık eden unsurları bir arada düşünmek gerektiğini vurguladı. Behnisch sözlerine şöyle devam etti: “En kötü bina bile kendi döneminin tanığıdır. Binalar toplumların becerilerini gösterirler ve gelecek nesiller bizleri yaptıklarımızla değerlendirecekler.”
Almanya’da sürdürülebilirlik kavramının niceliksel bir biçimde ele alındığını, fakat sürdürülebilirlik kavramının nitelik olarak değerlendirilmesi gerektiğini dile getiren Behnisch, şehir dokusuna da değinerek ofisinin yaptığı projeler üzerinden “enerji”, “doğa”, “kültür” ve “iklim” başlıkları altında sürdürülebilirlik yaklaşımını anlattı.
Türkiye’nin önde gelen mimarlarından Han Tümertekin ve Emre Arolat’ın konuşmacı olarak katıldığı proje kapsamındaki konferansların ilki 15 Mayıs 2009’da Paris’te gerçekleştirilmişti.
Sürdürülebilirlik ve Behnisch Architekten
Stefan Behnisch’in sahibi olduğu Behnisch Architekten mimarlık bürosu, sürdürülebilir mimarlığın dünyadaki önemli temsilcilerinden biri olarak niteleniyor. “Sürdürülebilirlik” merkezli mimarlık pratiğiyle RIBA Ödülü başta olmak üzere çok sayıda ödüle değer görülen Behnisch Architekten, büro boyutlarını ve iş hacmini büyütmenin öncelikli amaç olduğu dünyadan orta boy ölçeğinde, ama çevresel duyarlılıklı bir çalışma gündemine doğru evrilen mimarlığın en önemli temsilcilerinden biri sayılıyor.
Grup şimdilerde Almanya’nın yanı sıra, ABD’de Harvard Üniversitesi, Los Angeles ve Chicago; İsviçre’de Cenevre; İtalya’da Ravenna; Paris ve Kazakistan’da projeler hazırlıyor.
Büronun ekolojik yapılar statüsünde Avrupa kıtası özelinde geliştirdiği pilot proje Doğa Araştırmaları ve Ormancılık Enstitüsü (Wageningen, Hollanda), tasarımının sadeliğine rağmen yüksek enerji verimiyle geniş yankı uyandırmıştı.
FOLIA Projesi nedir?
İSMD tarafından hazırlanan FOLIA Projesi, Türk Mimarlığı’na ilişkin NTV’de yayınlanacak 13 bölümden oluşan bir dizi film, film ile aynı içeriğe sahip internet sitesi ve biri Paris’te diğeri İstanbul’da gerçekleşecek iki konferansı kapsıyor.
Avrupa Birliği’nin bir parçası olmak yolunda ilerleyen Türkiye’de mimarlık mesleğinin “sürdürülebilirlik” prensibi paralelinde ve en yüksek standartta uygulanmasını teşvik etmek amacıyla hazırlanan proje, Avrupa Birliği Merkezi’nden hibe almaya hak kazanmıştı.