Şehir Plancıları Odası(ŞPO), TBMM gündemine getirilmesi düşünülen "Dönüşüm Alanları Hakkında Yasa Tasarısı"na ihtiyacı karşılamadığını, rant amaçlı olduğunu söylüyor, "İmar ve Şehirleşme Kanun Tasarısı"nın hayata geçirilmesini öneriyor.
"Kentsel dönüşüm değil rant amaçlanıyor"
ŞPO, kentler ve kentsel mekanların son yıllarda bir çok yasal düzenlemenin konusu olmasına karşın yasa yapıcıların sorun yumağı haline gelmiş kentsel sorunlar karşısında rant odaklı ve parçacı düzenlemelerde ısrarlı olduğunu görüşünde.
Yaptığı yazılı açıklamayla yasa yapıcıların ne yığılan sorunlar karşısında yeni çözümler üretebildiklerini ne de bu sorunların çözümünde toplumun geniş kesimlerince kabul gören bütünlüklü bir yasal zemin sunduklarını ifade ediyor.
"Çeşitli çevrelerin yoğun çabaları ile bugünlerde TBMM'nin gündemine getirilen "Dönüşüm Alanları Hakkında Yasa Tasarısı" kaygı verici bir içerik taşıyor."
İmar ve Şehirleşme Kanun Tasarısı hayata geçirilsin
ŞPO'nun verdiği bilgiye göre yasanın gerekçesi olarak, yakın dönemde çıkarılan 5366 sayılı Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmazların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanununun ve 5366 sayılı Belediyeler Kanununun eskiyen tarihi mekanların ya da afet ve kentsel riske açık kent parçalarının yenilenmesine olanak sağlayan 73. madde hükümlerinin, mekansal sınırları ve uygulamayı kolaylaştıracak eksiklikleri sunulup bu sınırları ortadan kaldıracak genel bir düzenlemenin gerekli olduğu söyleniyor.
"Böylelikle Yasa kentsel yenilemeye/dönüşüme yönelik mevcut hukuksal çerçeveyi geliştirmeyi değil tüm hukuksal bağlardan kurtulmayı temel amaç olarak belirliyor."
Ayrıca ŞPO doğal afetlere ve kentsel risklere açık kentsel mekanların kamu yararı doğrultusunda yenilenmesine ya da dönüştürülmesine yönelik hiçbir ciddi öneri sunmayan "Dönüşüm Alanları Hakkında Yasa Tasarısı"nın sorunlu kentleşme deneyinin getirdiği kentsel yenilenme ve dönüşüm ihtiyacına yanıt olarak düşünemiyor.
ŞPO'nun önerisi şöyle:
"Kamu yararı doğrultusunda gerçekçi bir çözümün, kentlerimizin koruma, yenileme ve gelişme sorunlarını bütüncül bir planlama ilişkisi içerisinde sosyal, kültürel, ekonomik ve fiziksel yönleriyle değerlendirecek, raflarda tozlanmaya terk edilen "İmar ve Şehirleşme Kanun Tasarısı"nın hayata geçirilmesinde olduğuna işaret ediyoruz."
ŞPO Yasaya tümüyle karşı çıkıyor ve Yasanın kentlerin ve insanların ihtiyaç duyduğu kentsel dönüşümü değil, rant amaçlı tasfiyeyi hedeflediğini söylüyor.