Spil Dağı, Spor ve Turizm Merkezi Olacak



Manisa İl Çevre ve Orman Müdürü Yahya Güngör, Spil Dağı Milli Parkı'nın yapılan imar planlarına uygun şekilde turizm ve spor merkezi olması için proje ihalesinin açıldığını bildirdi. Güngör, yaptığı açıklamada, Spil Dağı Milli Parkı için yaptıkları imar planı çalışmalarının, Bayındırlık ve İskan Bakanlığındaki askı sürecinin tamamlandığını ve planın kesinleştiğini belirtti.

Yapılan imar planıyla bölgenin turizme kazandırılacağını ifade eden Güngör, şunları kaydetti: ''Spil Dağı, sağlık, spor ve dağcılık turizminin merkezi olacak. Spil Dağı Milli Parkı'nda yapılacak tesislerin projesi için geçen yıl bakanlığımız, İl Özel İdaresine 200 bin lira ödenek göndermişti. Şu anda İl Özel İdaresi, Bayındırlık İl Müdürlüğü ile Çevre ve Orman İl Müdürlüğünden arkadaşlarımız iki haftada proje ihalesine çıkmak için hazırlıklarını yapıyorlar. Artık son aşamaya geldik. En kısa sürede orada yapılacak olan tesislerin projesinin ihalesine çıkacağız. Bundan sonra oradaki koruma, kullanma dengesi kapsamında yapılacak tesislerin projesi de belirlenmiş olacak. Daha sonraki aşamada da yap-işlet-devret usulü ile bunların yapımı gerçekleşecek.''

Projede neler var?

Güngör, hazırlanan projede yapılaşmanın minimum düzeyde tutulacağını, milli park alanının ancak yüzde 3,3'ünü kapsayan bir bölümü için imar planı yapıldığını belirterek, proje kapsamında 2 adet otel, kafeteryalar, at biniş alanları, çadırlı kamp ve piknik alanı, spor tesisleri, kır evleri, seyir terasları ve otoparkların yer alacağını kaydetti. Milli parkın doğal yapısının korunmasına büyük önem verdiklerini vurgulayan Güngör, bunun için Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) iş birliğiyle milli parkta ''Endemik Bitkileri Yaygınlaştırma Projesi'' hazırladıklarını bildirdi.

Güngör, projenin iş gücü finansmanının, Türkiye İş Kurumu tarafından yürütülen ''Toplum Yararına Çalışma Programı (TYÇP)'' kapsamında karşılanacağını anlatarak, şunları söyledi: ''Spil Dağı'nda özellikle Spil adı ile başlayan 9 bitki var. Bu bitkilerin 3 tanesi dünyada sadece Spil Dağı'nda bulunuyor. Diğer 6 tanesi başka yerlerde de var ama adı Spil ile başlıyor. Bu bitkilerin yaygınlaştırılması amacıyla bir proje yaptık. CBÜ ile birlikte şu anda bu projeye de başlıyoruz. Yaptığımız Spil Dağı İmar Planı çalışması içinde başta 'Manisa Lalesi' olmak üzere endemik bitki türlerinin geliştirileceği bir alan da öngörülüyor.'' Spil Dağı Milli Parkı Projesi'nin maliyetinin, proje ihalesinden sonra ortaya çıkacağını kaydeden Güngör, temel hedeflerinin projeyi yap-işlet-devret modeli hayata geçirmek olduğunu sözlerine ekledi.