''Sosyal Konuta İhtiyaç Duyulan Kenya'da Türk Firmalarına Görevler Düşüyor''



Fotoğraf: Nadir Alp

Türkiye'nin Nairobi Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Gökhan Üsküdar, ''Nüfus artışından dolayı sosyal konuta önemli ölçüde ihtiyaç duyulan Kenya'da Türk firmalarına görevler düşüyor'' dedi.

Üsküdar, Kenya'nın Doğu Afrika'nın finans, iletişim ve lojistik merkezi rolünü üstlendiğini, Kenya'nın altyapısı, eğitim düzeyi, liberal ekonomik sistemi, yabancı sermaye, dış ticaret ve kambiyo rejimleriyle Doğu Afrika bölgesinin en gelişmiş ülkesi olduğunu belirtti.

Kenya'nın stratejik konumu nedeniyle, Uganda, Ruanda, Burundi, Demokratik Kongo'nun Doğusu ve Güney Sudan pazarlarına da giriş noktası olduğunu ifade eden Üsküdar, Kenya'nın ikinci büyük şehri Mombasa'daki limanın bu bölgelerin hepsine hizmet ettiğini bildirdi.

Türkiye için Kenya'nın önemi

Kenya'nın, 1 Temmuz 2010 tarihinde aralarında Gümrük Birliğine giren Tanzanya, Uganda, Ruanda ve Burundi'nin de üyesi olduğu 150 milyon tüketiciye sahip Doğu Afrika Topluluğu'nun birinci ülkesi olduğunu belirten Üsküdar, şöyle devam etti:

''Kenya aynı zamanda 500 milyonluk Doğu ve Güney Afrika Ortak Pazarı (COMESA) üyesidir. Dolayısıyla Kenya, ülkemizin Afrika stratejisinde, Doğu Afrika'ya giriş kapısı konumundadır. Kenya'da son dönemde hızlanmış olan bir inşaat hamlesi başlatılmıştır, temel altyapı inşaatı ve konut, bina inşaatı olmak üzere inşaat sektörünün gelişimini izlemek mümkündür.

Halihazırda Kenya'da altyapı anlamında, önemli ölçüde yol, köprü, kavşak, kanalizasyon ve içme suyu şebekeleriyle ilgili proje yürütülmektedir. Nüfus artışından dolayı sosyal konuta önemli ölçüde ihtiyaç duyulan Kenya'da Türk firmalarına önemli görevler düşüyor. Bunun yanı sıra orta üst gelir gruplarına hitap edecek lüks konuta da büyük talep mevcuttur. Mevcut durum itibarıyla ülkede ancak yıllık konut açığının yüzde 30'una cevap verilebilmektedir. Ülkemiz müteahhitlik ve müşavirlik sektörü için Kenya, Afrika'daki önemli ülkelerin başında gelmektedir.''

Kenya Konut Bakanı Soita Shitanda'nın daveti üzerine Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir'in 10-13 Şubat tarihinde Kenya'ya yaptığı resmi ziyarette, Kenya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Kalonzo Musyoka tarafından kabul edildiğini bildiren Üsküdar, şöyle devam etti:

''Bakanımız Demir burada Kenya Konut Bakanı Soita Shitan'da, İmar Bakanı Christopher Mogere Obure, Birleşmiş Milletler (UN) Habitat İcra Direktörü Dr. Joan Clos ile ikili görüşmelerde bulunmuştur. Demir, Kenya Konut Bakanlığı Toplu Konut Proje örneklerini ve Nairobi'deki Türk okulunu ve Türk Konut İnşaat Projesini de ziyaret etmiştir.

Söz konusu ziyaret kapsamında gerçekleştirilen görüşmelerde iki ülke arasında, müteahhitlik ve müşavirlik sektörünü kapsayacak bir Teknik İşbirliği anlaşması imzalanması kararlaştırılmıştır. Kenya'ya bu alanda teknik yardım sağlanacak, özellikle ülkemizde toplu konut alanında büyük başarılara imza atmış TOKİ modelinin bir benzerinin Kenya'da kurulması konusunda ortak çalışmaların başlatılması konusunda mutabakat sağlanmıştır.

Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı sırasında 1996 yılında İstanbul'da başarıyla gerçekleştirilen Habitat-II Konferansının ruhunu kalıcı hale getirmek amacıyla, İstanbul'da bir UN-HABITAT ofisi açılması konusu da görüşmelerde gündeme gelmiştir.