“Sorunlarıyla Değerleriyle Gebze’yi Tartışıyoruz" Panel Dizisi Devam Ediyor



 

 

Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü (GYTE) Mimarlık Fakültesi ve TMMOB Gebze Mimarlar Odası Temsilciliği tarafından düzenlenen “Sorunlarıyla Değerleriyle Gebze’yi Tartışıyoruz” başlıklı panel dizisinin üçüncüsü, 4 Mayıs 2012 Cuma günü GYTE Çayırova Kampüsü Öğrenci Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

GYTE Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülay ESİN’in yöneteceği panelde; Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Erkan AYAN, Kamu Politikaları Enstitüsü Başkan Yardımcısı Tahsin BULUT, TMMOB Mimarlar Odası Gebze Temsilciliği Başkanı Salih IŞIK, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Tarihi Mekanlar ve Kent Estetiği Şube Müdürü Volkan ŞENEL konuşmacı olarak yer alacak.

Yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, kalkınma ajansları, üniversiteler gibi çeşitli aktörlerin "sorunları ve değerleriyle" Gebze’yi tartışmasına olanak sağlayacak olan panel, Gebze’nin mevcut değerlerine yönelik farkındalık oluşturmak, kentin sosyal-kültürel-fiziksel anlamda kalkınmasında, kentsel mekan olarak iyileştirilmesi yönündeki çözüm denemelerini masaya yatırmayı hedefliyor.


Panelde neler konuşulacak?

Kamu Politikaları Enstitüsü Başkan Yardımcısı Tahsin Bulut, “Kentleşme ve Kentlileşme Perspektifinden  'Sosyal Dönüşüm'” başlıklı sunumunda, “kimlik” çalışmalarında kentlilik bilincinin geliştirilmesinin önemi üzerine odaklanarak, bireylerin kendilerini yaşadıkları kentin bir parçası olarak hissetmelerinin, kentin her değerine bu bilinçle sahip çıkmalarının, yani aidiyet duygusunun öneminden bahsedecek. CIFAL Barselona toplantısında ve Cape Town  ICLEI (Uluslararası Yerel Çevre Girişimleri Konseyi) Kongresi'nde sundukları “Bursa Kent Kültürü ve Kentlilik Bilincini Geliştirme Projesi”ni örnek bir uygulama olarak özetleyecek olan Bulut, bu örnek uygulamadan yola çıkarak, Gebze’de bir kentsel ortak payda oluşturabilmek, varolan değerleri güçlendirebilmek, aidiyet duygusu, kentlilik bilinci geliştirebilmek için önerilebilecek yaklaşımlar üzerinde duracak.

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Erkan Ayan ise konuşmasında, MARKA’nın, Gebze’nin sosyal - kültürel - fiziksel anlamda kalkınmasında, sanayi organizasyonlarından, özel sektörden, Ar-Ge yapılanmalarından, kamu kuruluşlarından, üniversitelerden beklentileri gibi konu başlıklarına yer verecek. 

Mimarlar Odası Gebze Temsilciği Başkanı Salih Işık, Gebze kentsel bütününü “sorunlar”ı ve “değerler”ı ile kentsel planlama açısından genel olarak değerlendirirken; imar planları, göç, gecekondulaşma, yapısal sorunlar, markalaşma potansiyeli olabilecek kentsel uygulamalar, D-100 karayolunun kent üzerindeki etkisi ve ulaşım sistemlerinin bütünselliğini sağlayabilecek öneriler gibi temalar üzerine odaklanacak.

“Kentlilik Bilinci Oluşturmada Önemli Bir Araç: Tarihi Miras” başlıklı konuşmasında, Gebze özelinde Kocaeli’nin Astakos’tan Nikomadia’ya, Roma’dan Bizans’a, Selçuklu’dan Osmanlı’ya ve Cumhuriyet dönemine kadar, birçok medeniyetin izlerini üzerinde taşımasının önemi üzerinde duracak olan Volkan Şenel Şenel de, bu izlerin ve zengin tarihi mirasın, göç alan Gebze’de kentlilik bilinci oluşturulması hususunda, önemli bir araç olarak kullanılabileceği yönündeki düşüncelerini aktaracak.