Kentin dönüşümünü hedef alan 'Üç İstanbul' projesi, mimarlar ve şehir plancıları tarafından 'planlamadan yoksun', 'göz boyamacılık', 'kapalı pazarlama herekâtı' ve 'şov' diye değerlendirildi. Dünyaca ünlü altı mimar arasında yapılan seçimle Kartal'ın dönüşüm projesi İngiliz Zaha Hadid'e, İstanbul'un ekoloji parkı haline getirilecek Küçükçekmece projesi ise Malezyalı Ken Yeang'e emanet edilmişti.
Mimarlar ve şehir plancılarının seçilen projeler için görüşleri şöyle:
Şehir Planlamacıları Şube Başkanı Ahmet Turgut: Konuya yalnızca 'İstanbul'un tanıtımı' açısından yaklaşılıyor. Bu yaklaşımla, İstanbul'un sorunları bütünsellik içinde ele alınamaz. Yapılması gereken, makyaj projelerin üretilmesi değil, altyapı ve ulaşım sorunları ile kentin deprem karşısındaki zafiyetinin ortadan kaldırılması için üst ölçekli planların gerçekleştirilmesi.
'Göz boyamacılık mı?'
Mimar Haydar Karabey: "İstanbul'un genel master planı çözümlenmeden kentin bu iki 'uç' kesiminde, mimarlardan hangi kararlar doğrultusunda proje üretmeleri istendi? Plan hedefleri neler? Bu 'işlerin' yatırımcıları önceden belirlendi mi? Bu uluslararası mimarların ardında, kendilerini destekleyen uluslararası yatırımcı var mı? Bu soruların yanıtı kesinleşti ise bizlerin birer kentli olarak durumdan neden haberimiz yok?"
Arkitera Mimarlık Merkezi Yöneticisi Ömer Yılmaz: "Adına 'yarışma' denmese de bir seçim yapıldı. Dünya çapında mimarımız yok ve bu ünlü isimlerin çağrılması da çok doğal. Belediye bu bakımdan iyi niyetli bir çalışma yürüttü. Ama şuanda, projenin pazarlanması aşamasındayız. Bu kapalı pazarlama harekâtından çok iyi sonuç alınabilirdi. Değerlendirme kurulunun sonuç metninde, bu projelerin hangi kritere göre seçildiğine dair doyurucu bilgi yok. Projelerin gerçekleşeceğini düşünmüyorum. Tecrübe bunu gösteriyor."
Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Eyüp Muhcu: "Kentsel dönüşüm projelerinin, kent ve insan odaklı olmayıp İstanbul'un pazarlanması ve küresel şirketlere alan sunulması anlayışı temelinde gündeme getiriliyor. Bu şov projeler İstanbul'un tarihsel, doğal değerlerine zarar verecek. Bu projeler, nitelikleri itibarıyla hukuk dışı."