Son Tarım Alanlarına da Hafriyat Dolduruluyor!



Evrensel'in haberine göre, PETKİM’in Star Rafinerisi inşaatının binlerce ton hafriyatı, Aliağa’ya 7 kilometre uzaklıkta bulunan Güzelhisar köyündeki tarım arazilerine dolduruluyor.

Bölgenin havasını, suyunu, denizini, toprağını her geçen gün daha da  kirleten ağır sanayi kuruluşlarının kuşatmasında adeta bir ölüm kalım mücadelesi veren Aliağalılar, son tarım arazilerinin termik santral hafriyatları ile doldurulmasına isyan ediyor. Güzelhisar köylüleri geçtiğimiz hafta içerisinde yaptıkları yol kapama eylemi ile seslerini duyurmaya çalıştı. Her gün köy yolundan geçen yüzlerce hafriyat kamyonunun yollarını çökerttiğini, etrafına tehlike saçtığını, ürünlerine zarar gördüğünü belirten köylüler yolu bir saat araç trafiğine kapattılar.

Aliağa yine başarabilir

İzmir’den gelen EGEÇEP üyelerini ve Aliağalı yaşam savunucularını köy kahvesinde konuk eden Güzelhisarlılar, sorunlarına çare arayışındaydılar. Aliağa’dan çeşitli kurum temsilcilerinin ve belediye başkan aday adaylarının da ilgi gösterdiği toplantıya, Aliağa Kazım Dirik ve Şakran Sayfiye Mahallesi muhtarlarının yanı sına Güzelhisar, Çıtak, Uzunhasanlar, Hacıömerli, Çaltılıdere  köyleri muhtarları da katıldılar. Etkinlik sinevizyonda Hayat Televizyonu Çepeçevre Yaşam Programı seçkisi gösterimi ile başladı. Tarsus Boğazpınar, Aliağa, Kütahya ve Gerze’deki çevreci halk direnişlerinin yer aldığı seçkinin ardından konuşan programın yapımcısı ve gazetemiz İzmir Muhabiri Özer Akdemir, Aliağa’nın kirliliğe doyduğu bir süreçte bölgede 7 termik santralin daha planlandığına dikkat çekerek, “Aliağalılar da, tıpkı günümüzde Gerzelilerin yaptığı gibi termik santralcileri topraklarından kovabilir. 25 yıl önce bunu ilk yapan da buranın halkıydı zaten” dedi.

Bizim yaşam hakkımız ne olacak?

Çepeçevre Yaşam Seçkisindeki Aliağa demir çeliklerde çalışırken kanser olup ölen işçiyi gözyaşları ile izlediğini söyleyen Aliağalı Emekli İşçi Emine Bozkan, “Yıllarca o fabrikalarda çalıştım. Birçok arkadaşımın oradaki kirlilikler nedeniyle hastalanıp öldüğünü gördüm. Aliağalılar buna yeteri kadar duyarlı davranmıyorlar. Yeter artık, bu ölümler, bu kirlilik dursun” diye konuştu. Güzelhisar Köyü Muhtarı Mustafa Erdeniz geçtiğimiz günlerde civar 5 köyün muhtarının da katıldığı yol kapama eylemini anlatarak, “Köyün yakınındaki 2 taş ocağına  ve Petkim’in Star Rafinerisi inşaatının hafriyatları için çalışan kamyonlar yolları kullanılamaz hale getirdi. Tarlalarımız, ürünlerimiz tozdan verimsizleşti. Bizim sesimizi duysunlar” dedi. Emekli Banka Müdürü Hasan Gültepeli ise yıllarca yaptığı birikimle Güzelhisar Ovası’nda meydana getirdiği çiftliğin önüne rafineri inşaatının hafriyatlarının döküldüğünü belirterek, “Şimdi ovanın ortasında bir koca tepe oluştu. Benim rüzgarımı, güneşimi kestiği gibi tozu toprağı da ürünlerini kurutuyor. Benim yaşam hakkım ne olacak?”

Toplantı da söz alan muhtarlar ve köylüler geçmişte bölgede yetişen ürünleri sıralayarak, tarım arazilerinin bu şekilde yok edilmesine tepki gösterdiler. Şirketlerin, yüksek paralarla köylülerin arazilerini, tarlalarını kiralayıp üzerine hafriyat döktüklerini anlatan köylüler, özellikle hafriyat kamyonları nedeniyle yaşamlarının çekilmez hale geldiğini söylediler. EGEÇEP  ve FOÇEP üyelerinin de konuştuğu toplantıda, tüm bu sorunlarla mücadele için bir araya gelinecek bir platformun kurulması konusunda hemfikir kalınırken, platformun oluşumu ve ilk toplantısının önümüzdeki günlerde Aliağa’da yapılmasına karar verildi.