Foto: Şemsi Bayraktar, birliğin yönetim kurulu üyeleri ve oda başkanlarıyla birlikte Soma ilçesinde taziye ziyaretlerinde bulundu (Ege Gürün / AA)
Yazılı bir açıklama yaparak Türkiye'de tarımda istihdam edilen sayısının hızla azaldığına dikkat çeken Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar; tarımda milyonlarca gizli işsizlik olduğunu, bunun hem tarımda gelir seviyesini düşürdüğünü, hem de verimsizliğe neden olduğunu belirtti. Bayraktar, Soma'daki madende çalışanların, Manisa'nın, Balıkesir'in, İzmir'in sulu tarım yapılmayan köylerinden geldiğini, hububat tarımı yapan bu çiftçilerin yeterli geliri elde edemediğini savunarak, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Küçük ve verimsiz işletmeler yüzünden tarımda geçimini sağlayamayan çiftçiler, ailelerinin ihtiyaçlarını karşılamak için maden ocaklarında, inşaatlarda düz işçi olarak çalışıyor. Kırsalda yoksulluk şehirlerden çok daha fazla. Maden işletmeleri de tarımdan gelen ucuz işgücünü tercih ediyor. Yıllar itibarıyla baktığımızda tarım sektörünün istihdamdaki payının da azaldığını görüyoruz".
"Bu yıl mağdur olan çiftçilerimizin her yıl olduğundan daha fazlası tarımı bırakacak"
Bu yıl kuraklık, don ve dolu afetleri yüzünden sıkıntılı ve mağdur olan çiftçilerin daha fazla göç yaşamasını beklediklerini ifade eden Bayraktar, "Öyle görünüyor ki, bu yıl mağdur olan çiftçilerimizin her yıl olduğundan daha fazlası tarımı bırakacak. Yıllar itibarıyla hem tarımdaki istihdam hem de kırsaldaki nüfus azalmıştır. Tarım sektöründen diğer sektörlere istihdam kayması ve göç, Türkiye için kaçınılmaz bir süreçtir. Önümüzdeki süreçte milyonlar tarımdan ayrılacak. Tarımdan ayrılanlar, mesleki eğitimleri olmadığı için kalifiye işçi değildirler. Madenlerde, inşaatlarda düz işçi olarak, düşük ücretlerle çalışıyorlar. Bu işyerlerinde iş güvenliği ve işçi sağlığı standardları iyileştirilemezse büyük ölümler kaçınılmaz olacaktır. Son felakette de ölenlerin çoğu tarımdan ayrılan çiftçilerimiz. Bu çiftçilerimizin kalifiye eleman olması, hem kendilerine hem de ülke ekonomisine çok fayda sağlar" değerlendirmesinde bulundu.
Bayraktar, çiftçilerin ve çiftçi çocuklarının çiftçilik dışında bir meslekleri olmadığını kaydederek, bu kişilere bir meslek formasyonu kazandırılması gerektiğinin altını çizdi.
Madencilik sektörüne radikal önlemler
TZOB Başkanı Bayraktar, Marmara depreminden sonra alınan radikal düzenlemelerin, maden sektörümüz için de alınması gerektiğini vurgulayarak, "Ülkemizdeki bütün madenler, iş güvenliği bakımından kontrol edilmelidir. Özellikle kiralanan ocaklarda, işverenler şartları iyileştirmek yerine, yüksek kazanç peşinde koşuyorlar" ifadesini kullandı. Facianın sorumlularından hesap sorulması gerektiğine işaret eden Bayraktar, ölen madencilerin ailelerine sahip çıkmanın herkesin görevi olduğunu belirtti.
Bayraktar, açıklamasını şöyle tamamladı:
"Peygamber Efendimiz bir hadisinde, 'Zengin, çok mala sahip olan değildir. Zengin, kalbi ve merhameti olana denir' demektedir. İşadamlarımızı Peygamber Efendimizin buyurduğu asıl zenginliğe sahip olmaya davet ediyorum".