Soma Faciası Davası 15 Nisan'a Ertelendi



Manisa Soma'da geçen yıl 13 Mayıs'ta meydana gelen ve 301 işçinin ölümüyle sonuçlanan maden faciasına ilişkin davanın ilk duruşması bugün gerçekleştirildi. Duruşma öncesi ve duruşma sırasında tansiyon hiç düşmedi. Gerginlikler ve tepkiler üzerine saat 11.40 itibariyle mahkeme karar değiştirdi. Sanıkların duruşma salonuna getirilmesi kararlaştırıldı. Duruşma 15 Nisan'a ertelendi.

Mahkeme başkanı duruşmaya katılan tutuksuz sanıklar, avukatlar, ölenlerin yakınlarının isimlerini tek tek tutanağa geçirdi.

Madenci eşleri avukatlara yöneldi, polis salona girdi

Bu işlem bittikten sonra mahkeme başkanı "İsmini yazdırmayan var mı?" diye sorunca, ölen işçilerin eşlerinden biri ayağa kalkıp "Adil yargılama istiyoruz" diyerek, tutuklu sekiz sanığın duruşmaya getirilmemesini protesto etti. Bazı izleyiciler de görüntüdeki tutuklu sanıklara tepki gösterdi, "Takım elbiseleri giyip karşımıza geçmişler, oturuyorlar. Burada değiller, gelip burada hesap versinler" dedi. Herkes bir arada bağırmaya başlayınca salon karıştı. Mahkeme başkanı tepkiler devam ederse ara vermek zorunda kalacağını söyledi. Bu arada madenci eşlerinin yakınlarının tepkisi sanık avukatlarına yöneldi. Salon karıştı, avukatlar dışarıya güçlükle çıktı. Polis salona girerek düzeni sağlamaya çalıştı.

Olağanüstü güvenlik önlemleri alındı

Bugün yapılacak ilk duruşma öncesi Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi duruşma salonu çevresinde olağanüstü güvenlik önlemleri alındı.

Olağanüstü önlemlerin dışında duruşma salonuna her aileden bir kişinin alınacak olmasına madenci yakınları tepki gösterdi. Mahkeme Başkanı ise ulusal, yerel ve dünya medyasından onlarca gazetecinin katıldığı duruşmaya sadece üç gazetecinin katılabileceğini duyurdu. Bir yerel, bir ulusal, bir de uluslararası kurumdan basın mensubunun salona alınacağı açıklandı.

Madenci yakınlarından bir kız, ismi listede olmadığı için annesiyle salona alınamayacağı söylenince gözyaşlarını tutamadı. Anne, polislerle tartıştı.

Karanfil bıraktılar

Duruşmanın yapılacağı salona gelmek için Soma'daki Beşyol Meydanı'nda toplanan madenci aileleri, 5 otobüs ve sivil araçlardan oluşan bir konvoy oluşturarak Madenci Heykeli'ne hareket etti.

Heykele karanfil bırakan grup adına açıklama yapan Sosyal Haklar Derneği Yöneticisi Kamil Kartal, madenci katillerinden hesap sormak istediklerini söyledi.

İstenilen cezalar

Soma'da 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen faciayla ilgili Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'ne yeniden hazırlanıp gönderilen iddianamede, tutuklu 8 şüphelinin, "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan öncekine göre bir artarak 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.

Tutuksuz 37 şüphelinin ise "taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor. Bunlardan 25'inin cezalarının, "bilinçli taksir" olduğu gerekçesiyle TCK'nın ilgili maddesi gereğince üçte birden yarısına kadar artırılması talebinde bulunuluyor.

Dün gece çadır kurarak bekleyen gruba polis müdahale etti

Duruşmayı takip etmek için il dışından Aksihar'a gelen yaklaşık 20 kişi, dün akşam saatlerinden itibaren adliyeye yakın Atatürk Parkı'nda (Umut Parkı) çadır kurarak beklemeye başladı. Gece saat 03.30 sıralarında parka gelen Çevik Kuvvet ekipleri, aralarında CHP Manisa Milletvekilli Hasan Ören'de bulunduğu gruptan parkı terk edip, çardakları yıkmalarını istedi.

Polisin parka gelmesinin ardından CHP Manisa milletvekilleri Özgür Özel ve Hasan Ören Vali Erdoğan Bektaş ile birer telefon görüşmesi yaptı. Ören, telefon görüşmesinde Vali Bektaş'ı Akhisar'a davet edip olay yerini görmesini ve ona göre karar vermesini istedi. Milletvekillerin görüşmeleri sonuçsuz kalırken polis ile grup arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Polis, çadırlara dokunmazken grubu parktan uzaklaştırdı.

Özel, konuyla ilgili olarak twitterdaki hesabından konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

"Bu çardaktan, bir çadır, bir kamp, bir direniş, bir kaos icad eden Vali Bey ile telefonda müzakere ediyoruz.

Vali Bey'in yıkın talimatı verdiği bu çardaklar, kaymakamlığın resmi izni ile aileler altında otursun diye kurulmuş.

Vali Bey'e "paranoya ile devlet yönetilmez" dedim zoruna gitti.

Koca DEVLET gecenin 2'sinde bu gölgelikle uğraşır mı? "