Soli Pompeipolis sütunlu yol ve Soli höyüğünde arkeolojik kazıları yürüten 9 Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Remzi Yağcı, çalışmalar sırasında ortaya çıkarılan eserlerin Mersin Müzesi'nin darlığı nedeniyle sergilenemediğini söyledi. Sütunlu yolun restore edildikten sonra açık hava müzesine dönüştürülmesini öneren Yağcı, belediyelerin, işadamlarının ve sivil toplum örgütlerinin Soli Pompeipolis sütunlu yolunun restorasyonuna destek vermesini istedi. Yağcı, alanda yaptıkları kazılarda Hitit İmparatorluğu'na kadar uzanan geniş bir uygarlıklar yelpazesine ulaştıklarını kaydetti.
"Hitit metinlarında adı geçen Elipra kenti burası olabilir" diyen Yağcı, kentteki eserlerin birçoğunun yağmalandığını vurguladı.
Merkeze bağlı Mezitli beldesindeki Viranşehir Mahallesi'nde bulunan ve geçmişi MÖ 15. yüzyıla kadar uzanan Soli Pompeipolis kentinde 1999 yılında kazı çalışmalarına başladıklarını belirten Doç.Dr. Remzi Yağcı, 350 metre uzunluğundaki, denize dik inen sütunlu caddede yapılan kazı çalışmalarında, aralarında Şarap Tanrısı Dionysos'un heykelinin de bulunduğu çok sayıda heykele ulaştıklarını kaydetti.
Yağcı "Soli bir liman kentiydi. Burada şarap ticareti yapılıyordu. Höyükte yapılan çalışmalar sonunda Şarap Tanrısı için yapılmış bir tapınağa ulaşacağımızı tahmin ediyoruz" ifadelerini kullanarak "Tarihin hemen hemen her aşamasına tanıklık eden bir kent kendi kaderine terk edilmemeli" dedi.