İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD), binalarda enerji kullanımının yüksekliğine dikkat çekmek ve enerji kullanımını düşürmek amacı ile 'Binalarda Enerji Verimliliği Bildirgesi'ni hazırladı. Bildirge; kamu, özel sektör, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere, Türkiye’deki tüm kurumları ilgilendiriyor ve hepsinin imzasına açık bulunuyor. 4. Ulusal Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı kapsamında dün (10 Ocak Perşembe) düzenlenen 'Binalarda Enerji Verimliliği Bildirgesi' imza törenine, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da katılarak bildirgeye destek verdi.
İmza töreninde konuşan SKD Başkanı Galya Frayman Molinas, Dünyadaki enerjinin yaklaşık yüzde 40’ının binalarda kullanıldığına dikkat çekerek şunları söyledi:
“Bildirgemizde de belirttiğimiz gibi yüzde 40’lık bu oran ulaşım ya da endüstrideki kullanım miktarının üzerinde. Binalarda kullanılan enerji iklim değişikliğinin ana etkenlerinden biri ve bu nedenle dikkatle ele alınması gerekiyor. SKD olarak iş dünyasının binalarda enerji verimliliğini ciddi oranda düşürmek için liderlik etmesi gerektiğini ve bunu başarmak için önceliklerini tekrar belirlemesi gerektiğini savunuyoruz”.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a, bildirgeye verdiği destek için teşekkür eden Molinas, “Bu konu, yalnızca özel sektörü değil; kamu kurum ve kuruluşlarını, üniversiteleri, hastaneleri, okulları, alışveriş merkezlerini, sivil toplum örgütleri gibi farklı alanlarda faaliyet gösteren kurumları da ilgilendiriyor. Onların da işbirliği ve ilgisiyle bu konuda inovatif ürünler ve hizmetler üreten kurumlar ve finans sektörü için de bir platform olacak” dedi.
İş dünyasının binalarda enerji verimliliği konusuna liderlik ederek pek çok avantaj sağlayacağını söyleyen Molinas, şöyle devam etti:
“Kurumlar bu konuda çalışma yaparak işletme maliyetlerinin azaltabilir, çalışan performansını ve memnuniyetini iyileştirebilir ve kurumsal itibarını arttırabilir. En önemlisi ise kurumların, Türkiye’nin ve dünyanın en önemli sorunlarından biri olan iklim değişikliği konusunda ortak çözümün parçası olmaları”.
Dünya genelinde 118 saygın uluslararası şirket bildirgeyi imzaladı
SKD’nin de bağlı olduğu Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi’nin (WBCSD), 'Binalarda Enerji Verimliliği Bildirgesi'ni 2 yıl önce imzaya açtığını vurgulayan Molinas, “Türkiye’den WBCSD’ye üye Eczacıbaşı Holding ve Borusan Holding’in ve Türkiye’de faaliyet gösteren pek çok yabancı sermayeli kurumun da aralarında bulunduğu 118 saygın uluslararası şirket bildirgeyi imzaladı” diye konuştu.
Molinas’ın konuşmasının ardından projenin Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi (WBCSD) Binalarda Enerji Verimliliği (BEV) Proje Yöneticisi Phillipe Fonta, WBCSD üyelerinin BEV konusundaki uygulamalarını anlattı. WBCSD’nin BEV projesini 2006’da başlattığını söyleyen Fonta, “Projenin çizdiği yol haritasını uygulayan şirketler küresel anlamda önem taşıyan kazanımlar sağladı” dedi. İmza töreninde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da bir konuşma yaparak binalarda enerji verimliliğinin öneminden ve ekonomiye katkısından bahsetti.
Törende bildirgeye imza atarak destek veren firmalar:
• Aygaz
• BP Türkiye
• Coca-Cola
• Deloitte Türkiye
• Eczacıbaşı Holding
• Garanti Bankası
• Procter&Gamble
• Sabancı Holding
• Shell
• Şekerbank
• TAV Grubu
• TNT Express
• Tüpraş
• Unilever
• Vodafone Türkiye
Bildirgede yer alan 5 aksiyon
Bildirgede, iş dünyasının ticari binalarda enerji verimliliğini sağlamak için ihtiyaç duyacağı standartların dünya çapında enerji verimli binalara talebi arttıracağı belirtilerek, ortak çabanın, dünya çapında enerji kullanımı ve karbon salınımında kayda değer bir iyileşme sağlanması olduğunun altı çiziliyor. Bildirgede, SKD üyelerinin yanı sıra Türkiye’de faaliyet gösteren tüm şirketlerin enerji kullanım performansını arttırmayı hedefleyen bu platformun katılımcı kurumlar için beş aksiyonu içerdiğinden söz ediliyor. Bildirgeyi imzalayan şirketler, bu beş aksiyonu yerine getirmeyi taahhüt ediyor.
Beş aksiyon şöyle sıralanıyor:
1. Şirket binalarındaki mevcut durumu tespit etmek ve hedeflenen değişime uygun olarak zamana dayalı enerji ve/veya CO2 azaltım hedefleri belirlemek.
2. Şirket binalarında enerji kullanım performansının iyileştirilmesine yönelik bir şirket politikası yayınlamak,
3. Şirket binaları için belirlenmiş bu hedefleri gerçekleştirmeye yönelik bir uygulama stratejisi ve denetim programı belirlemek ve hayata geçirmek,
4. Şirketin enerji kullanımı, CO2 salınımı ve azaltım hedefleri konusunda yapmış olduğu ilerlemeyi Sürdürülebilirlik ve diğer benzeri raporlarında yıllık olarak yayınlamak,
5. Binalarda enerji verimliği çalışmalarını daha yaygın hale getirmek için, tedarikçiler, çalışanlar ve diğer paydaşlarla pazarlama, Ar-Ge, bilgilendirme ve eğitim gibi faaliyetler yapmak.
İmza töreninin ardından katılımcılara SKD tarafından yayına hazırlanan 'Enerji Tüketiminde Dönüşüm için BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ' ve 'Binalarda Enerji Verimliliği – İş Dünyasının Gerçekleri ve Fırsatları Özet Rapor' dağıtıldı.