Fransa’nın 23 bölgesinde mevcut FRAC (Çağdaş Sanat Bölgesel Fonları) koleksiyonlarında, gerek Fransız gerek dünyanın farklı ülkelerinden sanatçıların imzasını taşıyan ve kamu alanı konseptinin farklı kavramlarını sorgulayarak siyasi sorunsalları ele alan özel ve sıradışı video çalışmaları yer alıyor.
“Espaces In/Civils” (Sivil/siz Alanlar) başlıklı video art seçkisi, kamusal alan konseptiyle ilişkili sanatsal yorumlara yer verecek. Farklı birçok ülke sanatçısının işlerini kapsayan bu seçkideki çalışmalar siyasi iktidara muhalefet hareketleri, alternatif yaşam biçimleri, kentsel alanın yeniden sahiplenilmesi veya globalleşme çağında hatıra ve geleneklerin devamı gibi kavramları gündeme getirmekte.
13. İstanbul Bienali içeriğinin yanı sıra İstanbul’da son zamanlarda yaşanan olaylarda olduğu gibi kamusal alan Türkiye’de hiç olmadığı kadar gündemde. Kamusal alan bireyler arası etkileşim için demokratik alan olarak algılansa da fikirler ile insanların karşı karşıya geldikleri bir çatışma alanı aynı zamanda. Bu güncel çerçeveden yola çıkılarak seçilen videolar dört ana tema etrafında toplanıyor:
- ‘İhtilaflı Alanlar’ kamusal alanın uyuşmazlığa açık yönünü gösteriyor. Farklı düşünce akımları arasındaki güç ilişkisi kamusal alan ve demokrasinin merkezinde yer alırken bu alan içerisindeki yüzleşmelerin şiddeti medeniyet kavramının kendisini sorguluyor.
- ‘Kentsel tahsis’, özel alan ile kamusal alan arasındaki sınırları sorgulayarak kentsel alanın yeniden tahsis edilmesi için uygulamaya konulan çeşitli sanatsal stratejilere dikkat çekiyor.
- ‘Bellekteki Topraklar’ kentsel manzaranın mimari ve kültürel dönüşümleri ile bazı alanların sembolik yükünün sürekliliği nostaljisini ele alıyor.
- ‘Göçebe Kimlikler’ sadece estetik kaygılarla değil aynı zamanda bireylerin kimliklerinin bir parçası olarak seyahat teması ile bağlantılı. Birey kimliği, medeniyetle bağlantılı yerleşik yaşam tarzı ile küreselleşme çağındaki göçebelik arasındaki gerginliği anlatıyor.
Küratörler: Hilde Teerlinck, Sayoko Nakahara, Gauthier Melin (FRAC Nord-Pas de Calais)
Sanatçılar: Lida Abdul, Vahram Aghasyan, Allora & Calzadilla, Fikret Atay, The Atlas Group, Ursula Biemann, Dara Birnbaum, Denicolai & Provoost, Sebastian Diaz-Morales, Peter Downsbrough, Simonetta Fadda, Group REP, Clarisse Hahn, Jean Charles Hue, Bouchra Khalili, Thomas Koner, Ugo La Pietra, Fabrice Lauterjung, Maha Maamoun, Dimitri Makhomet, François Nouguiès, Paulien Oltheten, Javier Tellez, Jack Beng Thi, Salla Tykka, Nomeda & Gediminas Urbonas, Gillian Wearing, Artur Zmijewski
Seçkiye Yalter ve Paker videoları eşlik ediyor
Bu gösterimlere paralel olarak Galerist işbirliğiyle çalışmalarını Fransa ve Türkiye arasında sürdüren Türk güncel sanatının iki önemli kadın temsilcisi Nil Yalter ve Seza Paker’in video art çalışmaları da yine Fransız Kültür Merkezi’nde izlenebilir.
Seza Paker dünyadaki kamusal parklar üzerine yaptığı videolardan "İsimsiz (Park) 2011" adlı ikili video enstalasyonunda, özellikle mülteci hakları, ifade özgürlüğü, kamusal alan ve yaşam koşulları üzerine odaklanırken, Nil Yalter “Harem” , “Shaman” ve “Lord Byron meets the Shaman Woman” (2009) isimli videolarında kendi bedeni üzerinden kadın vücudunun, kültürlerin ve inançların metalaştırılmasını sorguluyor.
Fransız Kültür Merkezi galerisi, Pazartesi - Cumartesi 09:00 – 20:00, Pazar günleri 10:00 – 13:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.