Sivas Divriği Ulu Cami BTM ile Korunuyor



Selçuklu dönemi taş işçiliğinin sanatsal düzeyini gösteren en önemli yapıtlardan birisi olarak kabul edilen Sivas Divriği Ulu Cami’nin çatı izolasyonunda BTM Elastobit örtü kullanıldı. Divriği Ulu Cami, özellikle kapılarındaki eşsiz bezemeler ile tanınıyor. Şifahane Taç Kapısı,Cami Kuzey Taç Kapı,Cami Batı Taç Kapı ve Şah Mahfili Taç kapıları bulunan yapıt, bir mimarlık ve mühendislik harikası olarak dikkat çekiyor.

BTM Ürün Müdürü Kemal Gel, eski eserlerde çatı izolasyonunun önemine dikkat çekerek, “Divriği’deki Ulu Cami gibi insanlığın ortak değeri olan yapılar, özellikle çatıdan giren su nedeniyle zarar görüyor. Etkili bir çatı izolasyonu, eserin tümünü nemden ve çürümeden koruyor. Divriği Ulu Cami’nin çatı izolasyonunu gerçekleştirmekten mutluluk ve gurur duyuyoruz” dedi.
 
BTM adına yalıtım uygulamasını yapan BTM Sivas Bayi Ata Selçuk, Ulu Cami’nin çatıdan su alması nedeniyle tehdit altında olduğunu; çatının yağmur suyuna en fazla maruz kalan kuzey bölümününe iki kat BTM Elastobit Membran (elastomerik özellikli polyesterkeçe taşıyıcılı su yalıtım malzemesi) uygulanarak su sızdırmalığının sağlandığını söyledi.

BTM, daha önce de tarihi yapılardan Kız Kulesi’nin restorasyonunda tercih edilmişti.