Site Yönetimlerine Yetki Belgesi Zorunluluğu Getiriliyor

(Fotoğraf: AA)

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın apartman ve site yönetimlerine yönelik hazırladığı yeni düzenleme, sektörde uzun süredir beklenen köklü bir değişim olarak öne çıkıyor. Apartman ve site yönetim firmalarına yetki belgesi zorunluluğu getirerek bu şirketleri denetim altına almayı hedefleyen düzenleme ayrıca, yeni yönetmelik taslağı ile, apartman ve site yönetimi hizmetlerinin standardını artırmayı hedefliyor. Bu kapsamda firmaların niteliklerinin belirlenmesi, sınıflandırılması, yetkilendirilmesi ve kayıt altına alınması gibi konularda ayrıntılı düzenlemeler yapılacak.

DHA’da yer alan habere göre; tesis yönetim şirketlerinde görev yapan personelin eğitim düzeyi ve yeterlilikleri de denetim altına alınacak. Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Sandalcı, Bakanlık tarafından getirilen yetki belgesi zorunluluğunun sektördeki pek çok sorunu çözüme kavuşturabileceğini belirtti.

Yeni yönetmelikle, tesis yönetim şirketlerinin mali ve idari şeffaflık sağlayarak kat maliklerine düzenli bilgi akışı sunmalarının zorunlu hale geleceğini vurgulayan Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği Genel Başkanı Suat Sandalcı, şeffaf bilgi akışının tesis yönetimi sektöründeki güveni artıracağını ifade etti. Ayrıca, yetki belgesine sahip yönetim şirketlerinde çalışacak personelin eğitim düzeyi ve yeterliliklerinin önemine dikkat çekerek, “Bu düzenlemeyle tesis yönetim hizmetlerinin eğitimli ve yetkin personel tarafından sunulması sağlanacak. Vatandaşlarımız, güvenilir ve şeffaf yönetim hizmetine ulaşarak haklarını daha iyi koruyabilecek. Bu durum hem kat maliklerinin yaşadığı sorunları en aza indirecek hem de sektördeki hizmet kalitesini artıracak. Ayrıca, tesislerin büyüklüğüne göre sınıflandırma getirilmesi de daha nitelikli hizmeti destekleyecek.” dedi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

‘1965 tarihli kanundaki eksikliklerin giderilmesi gerekiyor’
Suat Sandalcı, 1965 tarihli Kat Mülkiyeti Kanunu’nun günümüz apartman ve site yönetimi ihtiyaçlarını karşılayamadığını belirterek, bu düzenlemenin uzun süredir beklenen bir reform olduğunu vurguladı. Sandalcı, “Mevcut Kat Mülkiyeti Kanunu, 1965 yılından kalma bir kanun ve artık sitelerin, apartmanların modern ihtiyaçlarına yanıt veremiyor. Bu düzenlemeyle tesis yönetim hizmetlerinin günümüz taleplerine uygun olarak yeniden yapılandırılması sağlanacak. İlerleyen süreçte mevzuatın modernize edilmesiyle, apartman ve site yönetimlerinde daha etkin bir denetim ve daha iyi bir yönetim anlayışı hayata geçecek.” diye konuştu.

‘Sektörde ‘mafya’ anlayışı bitecek’
Sandalcı, bazı sitelerde yaşanan ‘mafya vari’ yönetim anlayışı ve suistimallerin bu düzenlemeyle sona ereceğini ifade etti. Özellikle yüksek aidat uygulamaları ve denetimsiz yönetimler gibi sorunların artık denetim altına alınacağını belirten Sandalcı, şöyle konuştu:

“Yıllardır lisanssız ve denetimsiz olarak sektörde faaliyet gösteren bazı firmalar, vatandaşlarımızı mağdur etti ve bu firmalar çoğu zaman şeffaf olmayan bir yönetim anlayışıyla hizmet sundu. Bu düzenleme, sitelerde kat maliklerini mağdur eden fahiş aidat uygulamalarının ve hukuksuz yönetim anlayışlarının sona ermesini sağlayacak. Böylece, vatandaşlarımız daha güvenli ve hesap verebilir yönetimlerle çalışabilecek.”