Sit Alanındaki Ağaçları Söküp Çim Ektiler



Sol Portal'den Yusuf Yavuz'un haberine göre, önceki gün Kaş'a gelerek mesire yerinde incelemelerde bulunan Likya Koruma Platformu üyeleri, alanda yapılan usule aykırı uygulamaların kabul edilemez olduğunun altını çizerek, konuyla ilgili başlatılacak hukuki girişimlerin takipçisi olacaklarını dile getirdiler.

Antalya'nın Kaş ilçesinde AKP'li belediye tarafından yapılan C Tipi Mesire Yeri tartışmalara neden oldu. Mülkiyeti Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na ait olan Çukurbağ Yarımadası, İnceboğaz Mevkii'ndeki 3. Derece doğal sit alanı, 10 yıllığına belediye tarafından kiralanmıştı. Yaklaşık 60 dekarlık bir alanı kapsayan zeytin, harnup, pirnal ve sütleğen gibi ağaç ve bitki türleriyle kaplı araziye yol açan belediye, buradaki maki türlerinin büyük bölümünü sökerek araziyi çimlendirdi. Yaklaşık 20 adet palmiye ağacı dikilen arazi teraslanarak setler oluşturuldu, kayalık olan kıyı bandı ise iş makineleriyle düzleştirilerek çakıl döküldü. Kaş Belediyesi mesire yeri bünyesinde yapacağı plajın işletmesini üstlenecek.

Likya Koruma Platformu Bileşenleri Kaş'ta inceleme yaptı

Ancak sit alanında yapılan uygulamanın usulsüz olduğunu öne süren demokratik kitle örgütleri girişime tepkili. Konuyla ilgili haberimizin ardından önceki gün Fethiye'den Kaş'a gelen Likya Koruma Platformu (LİKOP) üyeleri, Çukurbağ Yarımadası'nda incelemelerde bulundu. Yaklaşık 20 kişilik grup, belediye tarafından yapılan mesire yerinde ve Hidayet Koyu'ndaki yapılaşmalar hakkında bilgi aldı. İncelemenin ardından Atatürkçü Düşünce Derneği, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ile Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği'nin Fethiye şubeleri ile TEMA Fethiye Gönüllüleri ve Mavi Kuş Sanat ve Dayanışma Derneği adına ortak bir basın açıklaması yapıldı.

‘Mevzuata uyulmadan yapılması kabul edilemez’

Platform bileşenleri adına Okyay Tirli, Haydar Murat Topçu ve Nalan Ünal tarafından yapılan ortak basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Likya Koruma Platformu bileşenleri olarak Kaş'taki koyların imara açılmasına ilişkin çok sayıda şikâyetler aldık. Demokratik kitle örgütlerinden oluşan platformumuz, Likya uygarlığının sınırlarını oluşturan bölgeyi kamu yararı gözeterek korumayı amaçlamaktadır. Bu bakımdan Kaş İnceboğaz Mevkii'nde mevzuata uyulmadan yapıldığı öne sürülen uygulama kabul edilebilir değildir. Bizler incelememiz sırasında sit alanı olan söz konusu arazide maki türlerinin kesildiğini, ekosistemin yok edilerek buranın doğasına uymayan palmiye ağaçları dikildiğini, alanın yapılaşmaya açık hale getirildiğini gördük. Likya Koruma Platformu olarak söz konusu alanın yasa ve yönetmeliklere uygun olarak yalnızca halkın kullanımına açılmasını istiyoruz. Yasalarımızda belirlenen ilgili yönetmeliklere aykırı olan uygulamaları kabul etmeyeceğiz. Bu konuda başlatılacak olan hukuki girişimlerin de takipçisi olacağız."

Kitle örgütleri 'suç işlendi' diyor, belediye kendini savunuyor

İnceboğaz mevkiindeki uygulamayla Kaş Belediyesi'nin kıyı kanunu, orman kanunu ve doğal varlıkları koruma altına alan 2863 sayılı sit kanununu ihlal ettiği öne sürülüyor. Ancak Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer, söz konusu alanın projeye ve yasalara uygun olarak inşa edildiğini savunuyor. Kocaer, Kaş'ın ihtiyacı olduğunu belirttiği yeni plajın Haziran gibi hizmete açılacağını belirterek bu alanın, dünyaca ünlü Kaputaş Plajı ile birlikte Kaş Belediyesi tarafından işletileceğini dile getiriyor.