Anıtlar Kurulu ve Müze Müdürlüğü’nce üçüncü derece SİT alanı olarak belirlenen bölgeye yapılan AVM inşaatının brandaları kaldırılınca, Mudanyalılar sürprizle karşılaştı.
Bursa Hakimiyet Gazetesi'nden Ergün Demirci'nin haberine göre, Mudanya Ak Parti ilçe yöneticisi olan Barış Oktay'a ait benzin istasyonunun, AVM inşaatına yapı izni verilmesi emsal gösterilerek, SİT alanında inşaatına başlandı.SİT alanındaki inşaata tepki gösteren muhalefet konuyu yargıya taşırken, Mudanya Belediye Başkanı Hasan Aktürk “İnşaatı yapan firmaya bölgedeki tarihi dokuyu koruma ve ortaya çıkan eserleri sergileme şartı getirildi. Bu uygulama dünyanın her yerinde böyle yapılıyor” dedi.
Mudanya Bursa karayolu kenarında birinci derece sit alanı konumundaki bölge Anıtlar Kurulu ve Müze Müdürlüğü’nün hazırladığı projeler kapsamında üçüncü derece sit alanı olarak belirlendi. Tarihi eserleri barındıran arazi üzerine iki kata kadar ticari faaliyetlerin yürütüleceği inşaatların yapılmasına da izin verildi. Bir alışveriş merkezinin inşaat yapı iznini almasının ardından durumu emsal gösteren arazi sahibi de alışveriş merkezinin etrafını çevreleyen brandanın içerisinde benzin istasyonunun inşaat çalışmalarına başladı.
"Tepkimizi koyacağız"
Kazı esnasında pek çok tarihi eserin ortaya çıktığını ve bölgenin tamamının bir yeraltı kentini barındırdığını ifade eden Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Mudanya İlçe Başkanı Recep Yüksel Kesen de, “Durumu istişare ediyoruz. Mudanya’nın merkezine bir benzin istasyonu inşaatına gerek var mı? Mudanya bunu hak ediyor mu? Bu soruları her defasında soruyoruz. Fakat Mudanya Belediyesi, “Biz iktidarız. Siyasi gücümüz var. Biz yaparsak olur” tavrı içerisinde. Tepkimizi koyacağız ve gereken her şeyi yapacağız” diye konuştu. Defalarca savcılığa giderek suç duyurusunda bulunduklarını belirten CHP Mudanya İlçe Başkanı Rüştü Cozlan, konuyla ilgili mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.
"Her yerde böyle"
Mudanya Belediye Başkanı Hasan Aktürk ise 1984 yılında yapılan planla beraber bölgede 2 kata kadar ticari inşaata izin verildiğini ifade ederek, “Bölgede inşaat için çalışmalar başladıktan bir hafta sonra bir tunç heykel ve birkaç parça da tarihi eser bulundu. Bunun üzerine Anıtlar Kurulu tarafından yapılan çalışmayla bölge üçüncü derece sit alanı ilan edildi. Fakat inşaatı yapan firmaya bölgedeki tarihi dokuyu koruma ve gerekli düzenlemeleri üstlenerek ortaya çıkan eserleri sergileme şartı getirildi. Dünyanın her yerinde bu uygulama yapılıyor. Böylece devletin cebinden beş kuruş para çıkmadan tarihi yerler ortaya çıkmış oluyor” açıklamalarında bulundu.