Özellikle sanayi yapılarında deprem güvenliği problemi sanayicileri sürekli tedirgin eden konular arasında yerini alıyor. Sanayi yapılarının bu konuda çok sağlıklı olmadığı ise 1999 İzmit ve Bolu depremlerinde ortaya çıkmıştır.
Türkiye’de yapılan güçlendirme çalışmaları son dönemde artış göstermesine karşı özellike sanayiciler, güçlendirme çalışmaları esnasında üretim ve faaliyet durdurulacağı için bu çalışmalara çok sıcak bakmıyor. Dünyada daha önce kullanılan ve PROMER’in son 4 yılda Türkiye için geliştirdiği sismik sönümleyici ile yapı güçlendirme teknolojisi, sanayicilere ve diğer kullanıcılara da yapılarını terk etmeden, kullanımlarına ara vermeden yapıyı güçlendirme tekniklerini uygulama şansını sunuyor.
Özellikle sürtünme tipi sismik sönümleyici damper ile yapılara gelen deprem etkisi azaltılabiliyor. Üst üste deprem testlerine tabii tutularak ve 2011 japonya depreminde de güvenilir performansı kanıtlanmış, uygulaması kolay, süratli montaj-demontaj ile tekrar kullanılabilme özelliğine sahip olan bu damperler ile mevcut yapıyı boşaltmadan kısa sürede uygulama imkanı elde ediliyor.
Bu teknoloji ile klasik güçlendirmede uygulanan kapasite ve kesit artışları, yapıların rijitlikleriyle birlikte deprem kuvvetinin artması ve uygulama esnasında üretime ara verme veya başka bir yapıya taşınma gibi dezavantajların önüne geçilerek daha ekonomik çözümler üretiliyor.
Bu kapsamda, Türkiye’de ilk olarak MSB (Milli Savunma Bakanlığı) için yapılmış olan Sismik Enerji Sönümleme Teknolojileri kullanarak yapıları boşaltmadan güçlendirme çalışmaları başarı ile sonuçlandı ve uygulamaları tamamlandı. Ayrıca İstanbul'da IPKB (İstanbul Proje Koordinasyon Birimi) ve benzeri yapılarda bu çalışmalar uygulanıyor.