TBMM’nin gündeminde 11 yıldır bulunan ancak Genel Kurul’da görüşülmediği için dört defa kadük olan Çevre Kanunu’nun çıkarılması bekleniyor. Genel Kurul’a gelmesi beklenen kanun tasarısının iki hafta daha ertelenmesi, sivil toplum kuruluşlarınca ‘Lobiler yine devreye girdi’ değerlendirmelerinin yapılmasına neden oldu.
Meclis Çevre Komisyonu Başkanı Münir Erkal, kanunun sürüncemede kalmasını gerekli dengelerin sağlanamamasına bağlıyor. CHP Milletvekili ve Çevre Komisyonu Üyesi Rasim Çakır, yasaya kendilerinden çok, çıkar odaklarının muhalif olduğunu söyleyerek, sanayici ve denizcilik sektörünün iktidar partisine baskı yapmasının yasanın çıkarılmasını engellediğini öne sürdü. Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe de, kanun için kimya, lastik, tekstil, ambalaj üreticileri ve inşaat sektörü temsilcilerinin bakanlığın kapılarını aşındırdığını açıkladı. Yürürlükteki kanunun 23 yıl önce çıkarıldığını belirten Pepe, “Bu kanun ihtiyaçlara ne kadar cevap verebilir? Bütün standart ve konseptler değişti.” dedi.
1983’te Turgut Özal’ın başbakanlığı döneminde çıkarılan mevcut Çevre Kanunu, aradan geçen sürede çevre sorunlarının artması ve nitelik değiştirmesi sonucu yetersiz kaldı. 1995’ten itibaren birçok hükümet, kanunu değiştirmek için girişimde bulunmasına rağmen bir sonuca ulaşılamadı. Yeni Çevre Kanunu’nun yasa tasarısı en son Haziran 2004’te gündeme geldi. Ancak TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesine yarım saat kala geri çekildi. Yeni yasayla bakanlık, ceza kesme yetkisine kavuşacak. Yasada, cep telefonu abonelerinden aylık 1 YTL, uçak biletinden yüzde 1 kesinti yapılması da öngörülüyor.