İstanbul Yaya Sergileri 2 Başladı: İstanbul Sokakları Sanatla Buluşuyor
16 Eylül – 22 Ekim 2005 tarihleri arasında Tünel- Karaköy aksında ikincisi gerçekleştirilecek olan İstanbul Yaya Sergileri’nin açılışı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan tarafından yapıldı. Koç Holding ana sponsorluğunda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Beyoğlu Belediyesi, dDf (Dream Design Factory) ve İSTAV (İstanbul Sanat Tanıtım ve Araştırma Vakfı) işbirliği ile düzenlenen serginin küratörlüğünü Emre Baykal ve Fulya Erdemci üstleniyor. Proje sanatseverlerin sadece özel mekanlarda değil gündelik hayatta sıkça kullanılan mekanlarda da sanatla iç içe olmasını amaçlıyor.
İlki 2002 yılında Nişantaşı’nda gerçekleştirilen İstanbul Yaya Sergileri, kültürel faaliyetlerin daha geniş kitlelerle buluşmasını ve kentin yenilikçi ve öncü konumunu güçlendirip uluslararası görünürlük sağlamayı amaçlıyor. Projeyle, sanatseverlerin sadece sanat için ayrılmış mekanlarda değil, yaşayan kentin gündelik mekanlarında ve kamusal alanlarda da sanatla buluşturulması hedefleniyor. Tünel - Karaköy bölgesinde seçilmiş mekanlara yapılacak sanatsal müdahaleler yoluyla, bu bölgenin geçmişi, geleceği ve özellikle bugünü üzerine düşündürmek ve farkındalık yaratmak, serginin amaçları arasında yer alıyor.
Yirmi uluslararası sanatçı ve mimarı bünyesinde buluşturan “İstanbul Yaya Sergileri 2: Tünel – Karaköy”, büyük ölçekli projelerden oluşuyor. Sergide yer alan sanatsal çalışmalarla, İstanbul’un içinden geçmekte olduğu kentsel dönüşümün yanısıra, kentleşme politikaları ve teknolojilerinin kültürel ve ekonomik yansımaları üzerine düşünsel bir platform yaratılması hedefleniyor. Sergi aynı zamanda, kentleşme kültürü ile modernitenin evrensel sorunlarına yerel bakış açıları ile yaklaşmayı amaçlıyor. Finans sektörünün Karaköy’den Zincirlikuyu – Maslak aksına taşınması bölgeyi yeni işlevlere ve oluşumlara açarken, İstanbul Yaya Sergileri 2 yeni kentsel önermeler getirerek, kamusal alanlarda yaya lehine farklı olasılıkları ortaya koyacak.
Sergi 22 Ekim’e kadar devam edecek
“İstanbul Yaya Sergileri 2: Tünel – Karaköy”, 16 Eylül’de Karaköy İskele Meydanı’nda düzenlenen bir törenle açıldı. Açılışa İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Koç Holding Kurumsal İletişim Koordinatörü Oya Ünlü Kızıl, sergi küratörleri Emre Baykal ve Fulya Erdemci ile sergide eserleri bulunan 20 sanatçı katıldı.
Törende konuşan sergi küratörleri sergi hakkında ayrıntılı bilgileri aktarırken İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve Koç Holding Kurumsal İletişim Koordinatörü Oya Ünlü Kızıl da birer konuşma yaptı. Açılış töreninde ayrıca sergiye destek veren tüm kurum ve kuruluşlara birer teşekkür plaketi verildi.
Sanattan ilham alan alternatif kentsel projeler
Disiplinlerarası bir yaklaşım benimsenen sergide, bina cephe ve girişlerine, otoparklara, caddelere, tarihi metroya, Haliç kıyısına ve diğer kamusal alanlara uygulanacak mekana özel geçici kentsel projeler yer alacak. Sergi ziyaretçilere, Tünel Meydanı’ndan başlayıp, tarihi metro ile Karaköy’e inen ve Karaköy Meydanı, Haliç kıyısı ve Karaköy İskelesi’ni içine alan bir yürüme rotası önerecek.
2. kattan yaya yolu geçecek
Hollandalı sanatçı/ mimar John Körmeling, kabul edilmiş mimari formlara ve sehir planlamasına farklı bir açıdan tekrar bakmayı öneren işlerine paralel olarak, Karaköy Meydanı’nın güneyinde, yaya altgeçidinin yanından başlayıp, 52 metre boyunca kaldırım hizasindan yükselerek Aksu İş Hanı’nın 2. katına çıkan alternatif bir yaya yolu inşaa edecek. Bu ilginç yapı çalışması, Bautek sponsorluğunda gerçekleştirilecek.
Hat sanatı modern şehir hayatı ile buluşuyor, kent mobilyaları sanatsal objeye dönüşüyor
Türk hat sanatının iki ustası, İsmail Hakkı Altunbezer ve Mustafa Halim Özyazıcı’ya ait, “Gel Keyfim Gel” ve “ Bu da Geçer Yahu” hat uygulamaları, geleneksel Türk sanatının en önemli alanlarından biri olan hat sanatını, Karaköy’ün gündelik yaşamının bir parçası haline getirmek üzere, meydandaki bina cephelerinden biri üzerine uygulanacak. Serginin tasarımcıları olarak hareket eden Fuat Şahinler ve Murat Şahinler, Ayten Başdemir ve Yakup Çetinkaya ile ortak bir çalışma gerçekleştirerek, serginin sınırlarını belirleyen müdahalelerde bulunacaklar. Bu müdahalelerin ilkinde, sergi rotası üzerindeki, binaların yapısına uyum sağlayacak şekilde her biri ayrı bir forma bürünen su borularını renklendirerek, kentin tesadüfler sonucu oluşan ritmini ortaya çıkarırken, aynı zamanda sergi alanı içinde bir bütünsellik kurulmasını sağlayacaklar.
Sergiye Özel Bilgi Merkezi
İstanbul Yaya Sergileri 2 çerçevesinde, sergi güzergahı ve sergi konsepti hakkında sanatseverleri bilgilendirmek için iki bilgi merkezi de kuruluyor. Tünel’de yer alacak ilk merkezde üç üniversitenin Yaya Sergileri kapsamında düzenledikleri atölye çalışmalarının sonuçları sergilenirken, sanatseverler sergi ve sergiye katılan sanatçılar hakkında kapsamlı bilgiye buradan ulaşabilecekler. Karaköy’de yer alacak diğer merkez ise, yine sergi kapsamındaki çalışmaları izlemek ve bilgi edinmek isteyenlere hizmet verecek.
İstanbul Yaya Sergileri paralelinde devam edecek olan etkinliklerden biri de, serginin bilgi merkezlerinden biri olarak hizmet verecek olan Osmanlı Bankası Müzesi’nde devam eden “Dünden Bugüne Galata” sergisi. 26 Nisan’da başlayan ve Yaya Sergileri süresince uzatılan “Dünden Bugüne Galata” sergisi, antik çağlardan Cenevizliler’e, Osmanlı’dan günümüze kadar bir çok değişim geçirmiş olan Galata’ya dikkat çekmeyi amaçlıyor.
‘İstanbul Yaya Sergileri 2’ kapsamında Mimar Sinan Üniversitesi’nden Derin Öncel, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Ayşe Şentürer’in yönettiği atölye çalışmalarının yanısıra, Alman sanatçı Hans Winkler de Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileriyle bir yürüyüş performansı ve atölye çalışması yapacak. Öğrenciler, yaşadıkları kente, özellikle de bu bölgeye dair öneriler üretirken, bu çalışmalar serginin bilgi merkezlerinden biri olan Osmanlı Bankası Müzesi’nde izlenebilecek.
Sergiye, bölge üzerine kentsel, sosyolojik, tarihsel ve kültürel okumaların ve projelerin yer aldığı kapsamlı bir kitap da eşlik edecek. Ayrıca sergi süresince, sanatçıların, mimarların, küratörlerin, sanat eleştirmenlerinin, akademisyenlerin ve uzmanların katılacağı panel ve söyleşiler de düzenlenecek.
Sergiye Katılan Sanatçılar;
Haluk Akakçe (Türkiye), Loris Cecchini (İtalya), Ingar Dragset (Norveç) ve Michael Elmgreen (Danimarka), Ayşe Erkmen (Türkiye), Carmela Gross (Brezilya), Ömer Ali Kazma (Türkiye), John Körmeling (Hollanda), Callum Morton (Avustralya), Kemal Önsoy (Türkiye), Ebru Özseçen (Türkiye), Karin Sander (Almanya), Eve Sussman (Amerika) ve Ioonnis Savvidis (Yunanistan), Fuat Şahinler - Murat Şahinler - Ayten Başdemir ve Yakup Çetinkaya (Türkiye), Canan Tolon (Türkiye), Hale Tenger (Türkiye) ve Auke De Vries (Hollanda).