Şirket Önlem Almayınca Üniversiteli Çetin İnşaatta Öldü



Bir ay önce okul masraflarını karşılamak için Batı Ataşehir Açelya Sokak'taki Ataşehir Rotary Lisesi'nin inşaatında vasıfsız işçi olarak 30 lira gündelik ücretle çalışn 20 yaşındaki Ömer Çetin inşaattan düşerek öldü. Pi-Yapı şirketinin üstlendiği, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü kontrolündeki inşaatın dördüncü katına çıkan Çetin, yaklaşık 15 metreden beton zemine düştü. Çetin için arkadaşları ambulans çağırdı; gelen sağlık ekibi, artık yaşamadığını tespit etti. Çetin'in cesedi morga gönderildi.

Gökçe: "Hiçbir güvenlik gereci insan sağlığından pahalı değil"

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, inşaatlarda güvenlik için yapılması gerekenleri bianet'e anlattı. Avrupa'da ve gelişmiş ülkelerde sertifikasız kişilerin inşaatlarda çalıştırılmasının yasak olduğuna işaret eden Gökçe, şunları söyledi:

"Üniversiteli gencin kalıp sökerken yaşamını yitirdiği belirtiliyor. Kalıp sökerken mutlaka baret takması, kemerinin takılı olması ve binanın dışında da düşmeyi engelleyecek iskelelerin kurulması gerekiyordu. Ayrıca kalıp sökmek ustalık isteyen bir iştir. Daha önce bu işi yapmamış biri, kendini koruma altına nasıl alacağını da bilmez."

"Düşmelere karşı kullanılması zorunlu güvenlik gereçlerinin hiçbiri de insan sağlığı kadar pahalı değildir" diyen Gökçe şöyle devam etti: "Yurtdışında inşaatlar, kapasitelerine ve büyüklüklerine göre iş güvenliği uzmanlarınca denetlenir. Bizde inşaatların bütün sorumluluğu maalesef müteahhitlere ve mal sahiplerine bırakılmış durumda. Batı Ataşehir'deki inşaatı yapan şirketin İnternet sitesine göre, mayıs ayında temeli atılan inşaatta "betonarme işleri bitmek üzere."

"Para biriktirmek için geceleri inşaatta uyuyordu"

Ailesi Ağrı'nın Tutak ilçesine 5 km uzaklıktaki Daldalık köyünde yaşayan Çetin, yoksul bir ailenin dördü kız, beş çocuğunun en büyüğüydü. Muğla Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Edebiyatı bölümünde 2. sınıf öğrencisiydi ve Yurtkur'a bağlı Muğla Öğrenci Yurdu'nda kalıyordu.

Radikal'in haberine göre, Çetin'in inşaattaki arkadaşları şunları söyledi: "Elinde daha fazla para kalması için inşaatta kalıyordu. Sabah beraber kahvaltı yaptık. Çay içtik, keyfi yerindeydi. Kahvaltıdan sonra herkes çalıştığı yeri gitti. Bu olay oldu."

"Bu işin peşini bırakmayacağız"

Habertürk'ün haberine göre, Çetin'in Aydın'da inşaatlarda işçilik yapan babası Fahrettin Çetin "Tek isteği öğretmen olmaktı. Çocuğumu iki tahtanın üzerine çıkartmışlar, kalıp söktürmüşler. O daha çivi çakmasını bilmezdi. İnşaatın sorumlusu, yetkilisi gelmiyor. Bu işin peşini bırakmayacağız. Oğlumu günlerce sigortasız çalıştırmışlar. Düşüp öldükten sonra sigorta yaptırmışlar" dedi.

Söke'deki amca Mikail Çetin'se şöyle konuştu:

"Ben de inşaat işi yapıyorum. Her inşaatta emniyet kemeri vardır. Buradaki inşaatta emniyet kemeri yok. Kimsenin kendi başına iki tahtanın üzerine çıkıp kalıp sökme yetkisi de yok. Amele ancak klepe, getirir, tahta getirir, kanca getirir, harç getirir. Biz bunun arkasını bırakmayacağız."