Sırada Roma Bahçesi mi Var?



Cihangir'de Roma Bahçesi olarak da bilinen Sanatkarlar Parkı'na İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin sosyal tesis yapmasına izin veren kararın Yenileme Kurulu'ndan geçtiği iddia ediliyor. 2006'da Cihangirlilerin girişimiyle ve Belediye aracılığıyla temizlettirilen park, Boğaz manzarasıyla Cihangir'in tek yeşil alanı.

"Hani yapılaşma olmayacaktı"

bianet.org'tan Nilay Vardar'ın haberine göre Cihangir'i Güzelleştirme Derneği Başkanı Selçuk Erdoğmuş, parkın olduğu yerde Belediye'ye ait bir tesisin yapılacağının Aralık 2011'deki Beyoğlu Kentsel Sit Alanı 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı'nda belirtildiği, buna karşı derneğin davalar açtığını belirtti. "Proje üç ayrı noktada iki üç katlı bina yapma yetkisi veriyordu; ama onaylanan halinin ne olduğunu biz de bilmiyoruz. Bildiğimiz kadarıyla çay, kahve içilen bir tesis olacak. Tesisin iptal edilmesi için açtığımız davalar sürüyor ama bu inşaatın başlamasına engel değil. Ancak yerel yönetim bize yapılaşma olmayacak demişti."

Topbaş daha önce projeyi iptal etmişti

Taksim Platformu'ndan mimar Korhan Gümüş, parkın olduğu yere birçok kez farklı binalar inşa etmek istediklerini ancak bunun engellendiğini belirtti. "2000'li yıllarda Kadir Topbaş, belediyeye hazırlattığı projeyi bize gösterdiğinde Belediye'ye danışmanlık yapan Turgut Cansever'e gösterdik. Cansever, 'Bu proje katiyen olmaz, parkın içine bina yapılamaz. Sosyal tesis yapacaksanız, bir sürü bina var oraya yapın' dedi. Topbaş da buna ikna oldu ve proje iptal edildi. Park tarihi yarımadaya bakan çok güzel ve değerli bir yerde bulunuyor. Işıklandırma yapıldı, sanatçı etkinlikleri yapılıyor; pazar kuruluyor, insanlar yürüyüşe çıkıyor. Hava güzel olunca gençler gitar çalıyor. Cihangir'dekilerin Caddebostan, Bebek'tekiler gibi bir sürü yeşil alanı yok ki, bir tek bu park var."

Gümüş, parka semtlilere danışılmadan gizlice tesis yapılmasının şeffalık ilkesine aykırı olduğunu bunun kenti ranta açmaktan başka bir anlama gelmediğini söyledi.

Kurul'dan bilgi alamadık

İddiaları sormak için aradığımız İstanbul Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı İsmail Karamut, elinde dosya numarası olmadığı için kararın geçip geçmediğini 'hatırlamadığını' söyledi. Yenileme Kurulu'nu aramamız gerektiğini söyledi; ki zaten üç kere aramıştık. Kurul'dan bir görevli Kurul Müdürü'nün basın müşavirliği izni olmadan bilgi veremeyeceğini aktardı.