BirGün'den Doğu Eroğlu'nun haberine göre, TÜBİTAK'a bağlı bir araştırma gemisi Sinop açıklarında santral için en uygun yerin belirlenmesi için çalışma yapmaya başladı. Depremsellik, akıntı ve sıcaklık analizlerinin yanı sıra, denizden alınacak soğutma suyu gibi konularda da inceleme yapan TÜBİTAK'ın çalışmalarının bitmesiyle, TAEK'in Sinop Nükleer Güç Santrali'nin yerini kesin olarak belirlemesi ve NGS için yer lisansını onaylaması bekleniyor. Sinop NGS için kurulacak uluslararası konsorsiyum, yer lisansı çıktıktan sonra Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu hazırlayıp santralın bürokratik yükümlülüklerini tamamlayabilecek. TÜBİTAK'ın topladığı veriler, Sinop NGS'nin ÇED Raporu'nda da kullanılabilecek.
Akkuyu'dan ders aldılar
Toplumsal muhalefet ve teknik yetersizliklerden ötürü 30 yıldan uzun süredir Mersin Akkuyu'daki nükleer güç santralının yapılamaması, Sinop'a kurulması planlanan nükleer güç santralı için tarafların ellerini çabuk tutmasına yol açtı. Mersin'deki Akkuyu Nükleer Güç Santralı için hazırlanan ÇED Raporu'nun depremsellik incelemesinin güncel olmayışı, deniz sıcaklığında santralın faaliyetine bağlı meydana gelecek artışın deniz ekosistemine etkisinin incelenmemesi ve detaylı akıntı ölçümlerinin yapılmaması gibi sebeplerden ötürü reddedilmesi, tartışmalı yer lisansının ise uzun süre güncellenememesi, devlete ve yatırımcılara ders oldu. Japonya ile nükleer enerji konusundaki işbirliği anlaşmasına imzaların atılmasının aylar sonrasında TAEK, EÜAŞ ve TÜBİTAK Sinop'ta santralın kurulacağı yerin belirlenmesi ve resmi yer lisansının çıkartılması için çalışmalara başladı.
TÜBİTAK çalışmaları doğruladı
Sinop'a kurulması planlanan nükleer güç santralı için Sinop açıklarında inceleme yapıldığını, R/V TÜBİTAK Marmara gemisinin bağlı olduğu TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü de doğruladı. Karadeniz'deki incelemelerin "Sinop Nükleer Güç Santralı (NGS) için Yer Değerlendirme Parametrelerine Yönelik Araştırmalar" projesi kapsamında kendileri tarafından yapıldığını belirten Enstitü, R/V TÜBİTAK Marmara gemisinin 16-23 Ocak tarihlerinde Sinop açıklarında araştırma yaptığını ifade etti. Enstitü, projenin TÜBİTAK MAM'a EÜAŞ ve TAEK tarafından verildiğini ifade etti. 16-23 Ocak tarihlerinde Sinop bölgesindeki 850 deniz millik alanda üç boyutlu akıntı haritalamasının yanı sıra iletkenlik, sıcaklık, derinlik ve tuzluluk ölçümleri yapıldı. Kurum yaptığı açıklamada, denizden çekilecek soğutma suyu ve atık suların (deşarj) hesaplanmasıyla Sinop NGS için en uygun yeri saptamaya çalıştıklarını belirtti. TÜBİTAK'ın açıklamasında çalışmaların 16-23 Ocak tarihlerinde yapıldığını belirtmesine karşın, uluslararası deniz sefer seyir takip haritalarında R/V TÜBİTAK Marmara gemisinin 28 Şubat'a dek bölgedeki çalışmalarını sürdürdüğünü ve Sinop açıklarını taramaya devam ettiği görüldü.
R/V TÜBİTAK Marmara bu iş için doğmuş!
23 kişi kapasiteli R/V TÜBİTAK Marmara deniz araştırma gemisinde 2 adet oşinografik vinç, 2 derinlikölçer, birer adet de akıntıölçer ve su örnekleyicisi bulunuyor. İçerisinde ıslak ve kuru analiz birimleri ile biyoloji, ısı kontrolü ve bilgisayar laboratuvarları barındıran 42 metre uzunluğundaki 500 grostonluk gemi, Sinop'a kurulması planlanan nükleer güç santralı için gerekli ölçümleri yapabilecek teknik kapasiteye sahip. Mayıs 2013'te denize indirilen gemi, deniz kirliliğinin izlenmesi, boru hatlarının gözlemlenmesi, depremsellik çalışmaları, denizdeki fayların görüntülenmesi, canlı yaşam alanlarının ve tür çeşitliğinin gözlemlenmesi gibi işlevlere sahip.