Açık ve kapalı alanlarda sergiler, yerleştirmeler, interaktif etkinlikler ve performansları kapsayacak olan “Sinopale 1. Uluslararası Sinop Bienali”, Sinop şehir merkezindeki bir çok mekanda görülebilecek.
Sinopale, tarihi çok eski dönemlere dayanan ve süreç içinde çeşitli görevler üstlenmiş, günümüzde son derece makul şartlarda yaşayan, ama ötekilere göre farklı olan bir şehirde güncel sanat uygulamaları için oluşturulmuş bir platform. Performans, film, video, resim, heykel, yeni medya uygulamalarında, yeniden gündem oluşturmaya yönelik provokasyonları da destekleyen bir sanat oluşum.
“Şey, Thing”
Sinopale ilk etkinliğinin kavramsal çerçevesi “şey, thing”. Güncel sanatta “şey” olma durumuna bir projeksiyon tutacak olan etkinlik, bireyi “sanat” olma durumuyla karşılaştıracak önermeleri içeriyor.
T. Melih Görgün’ün genel küratörlüğünü yaptığı, Roza El Hassan, Monali Meher, Antonio Riello, Nezaket Ekici, Handan Börüteçene, İpek Duben, Nobuho Nagasawa, monochrom, Emre Koyuncuoğlu, Ferhat Özgür, Mohac Yücel, Tamas Oszwald, Eric van Hove, Andre van Bergen, Yael Davids, Juliane Stiegele, Murteza Fidan, Lerzan Özer, Orgacom, Techne, Alparslan Baloğlu, Nadia Tsulukidze, Sophia Tabatadze, Suna Suner, Walter Bergmoser, Jurgen Hefele, Marc Rees+Neil Davies, Canan Beykal, Tobias Hering, Gue Schmidt’in katılacakları Sinopale’de “Video Havuzu” ve Türkiye (Umut Suduak, Ulas Eryavuz, Selen Baser, Buket Uygur), İran ve Almanya’dan tasarımcıların katılacağı ve küratörlüğünü Sinan Niyazioğlu’nun yapacağı “Next Future” bölümü de yer alacak. Burcu Yagcioglu, Ece Kalabak, Murat Ozelmas ve Nazar Sigaher’de etkinliğe katılan genç isimlerden.
Sinopale, Sinop Belediyesi'nin büyük desteğinde Informel Görgün Network, Avrupa Kültür Derneği, Theaterdesaugenblicks, İstanbul İtalyan Kültür Merkezi, Kültür ve Turizm Bakanlığı gibi birçok kurumun işbirliği ile gerçekleştiriliyor. Proje sonrasında yapılan tüm etkinlikler ve çalışmalar kitap haline getirilecek. Sinopole, iki yılda bir gerçekleştirilecek.