Sinop Nükleer Santrali için İmzalar Atıldı



Kanadalı Candu şirketi ile ve Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) arasında Sinop Nükleer Santrali Projesi için imzalar atıldı. Çırağan Sarayı'ndaki imza törenine katılan Enerji Bakanı Taner Yıldız, burada yaptığı konuşmada, ''Bugünkü imza Türkiye'nin nükleer güç santralleri ile alakalı ortaya koymuş olduğu kararlılığın altını yine kalın çizgilerle çizen bir imza olacak'' dedi. Türkiye'nin bu konuda kendisine gelen herhangi bir teklifi, istekli olan bütün firmaları dikkate aldığını anlatan Yıldız, şunları söyledi:
    
''Türkiye, hiçbir teklife kayıtsız kalmadığını göstermektedir. Kanada Candu firmasının bu teklifini de bir iyi niyet anlaşması ile beraber EÜAŞ ile imzalayacaklardır. Bu konuyla ilgili EÜAŞ'ı görevlendirdiğimizin bir göstergesi olacaktır. Altı aylık çalışma sonucunda anlaşabileceğiz, belki de anlaşamayacağız. Bunların her birisini açık ve şeffaf bir biçimde kamuoyu ile paylaşıyoruz ve bilgileri vatandaşımızın refah seviyesinin yükseltilmesi adına kullanıyoruz. Projenin de özellikle dünyada belli bir teknolojiyi temsil ettiğini biliyoruz. Fizibilite çalışmalarından sonra Sayın Başkan da belirttiler (Candu'nun Başkan Yardımcısı) 6 aylık bir çalışmadan sonra yine kamuoyu ile bütün sonuçları paylaşacağız. Tabii ki bu bir tekliftir. Esas olacak ciddi bir tekliftir.
    
Belirtmek isteğim bir konu daha var. Varsa başka firma, başka ülke bizim ortaya koyduğumuz yapı ve statü çerçevesinde o teklifleri de almaya çalışıyoruz. Bize 'yalnızca Rusya firması ile mi çalışıyorsunuz-' deniyor. Hayır. O teklif o zaman geldi ve değerlendirildiği için ortaya o sonuç çıkmıştı. Şimdi yeni teklifler gelmektedir ve onları değerlendireceğiz. Türkiye büyüyen gelişen yapısı ile nükleer güç santrallerinde en az üç ana santralde 12 ünitelik bir yapıyı kurgulamak durumundadır. Çünkü 2023 yılındaki enerji ihtiyacımız şu anki bulunduğumuz rakamların tam iki katına karşılık gelmektedir. O yüzden ortaya koyduğumuz modele ilgi gösteren bir elin parmaklarından daha az bütün yatırımcılarımızı ben tekrar nükleer güç santrallerinin yapımı için davet ediyorum.''

Türkiye şu ana kadar dört ülkeyle anlaşma imzaladı

Protokolünün imzalanmasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bakan Yıldız, santralla ilgili, dört ünitenin ortalama 1200 megawatt'tan yapıldığını belirterek, ''Ama Candu'nun sisteminde bir ünite yaklaşık 860 megawattlık bir üniteden oluşmaktadır'' dedi. Türkiye'nin şu ana kadar dört ülkeyle anlaşma imzaladığını anımsatan Yıldız, şunları kaydetti:

''Bunlar Rusya Federasyonu, Çin, Güney Kore ve Japonya. Rusya ile iyi niyet anlaşmaları kontrata çevrildi. Rusya ile bütün işlemler devam ediyor. Japonya, Güney Kore ve Çin ile de müzakereler devam ediyor. Candu firması ile yaptığımız bu anlaşma ile beraber müzakerelerini yürüteceğimiz ülke sayısı da dörde çıkmış oluyor. Biz mutlaka ikinci nükleer güç santrallerinin yapımı için sonuç alacağımız kanaatindeyiz. Candu için altı aylık bir fizibilite çalışması ve müzakere yürütülecek. Ama diğer ülkeler için iki aylık bir süreç var. O iki ayda çalışmalarını ortaya koyacaklar.'' 
    
Üçüncü nükleer santralın Türkiye'de tam olarak nerede yer alacağı sorusuna Yıldız, ''Onun yeri beli değil. Kamuoyunda sıkça konuşulan depremsellik olsun, diğer 11 temel başlıkta 88 tane bizim güvenlik ile ilgili bu işin teknik detayları ile ilgili başlıklarımız var. Bu yapıyı mutlaka kurgulamamız lazım. Ondan sonra yine vatandaşlarımız müsterih olsun. Son derece gönlümüz, beynimiz rahat bir şekilde bu santralleri tamamlamış olacağız'' yanıtını verdi.
    
''Türk pazarı ile uzun yıllardır ilgileniyoruz''
    
Toplantıda imza töreni öncesi proje hakkında bilgi veren Kanadalı şirket Candu'nun Başkan Yardımcısı Ala Alizadeh da şunları söyledi:
    
''Türk pazarı ile uzun yıllardır ilgileniyorduk. Teknolojimizi Türkiye'de kullanabileceğimiz ilk adımı atıyoruz. İnanıyoruz ki işbirliği için doğru uluslararası partnerlerimiz var. Projenin fizibilite çalışmaları yaklaşık 6 ay sürecek ve bu süreç projenin ekonomik, teknik, çevresel ve finansal boyutları üzerinde çalışmamızı sağlayacak. EÜAŞ ve Candu ortak bir ekip oluşturacak ve çalışmaları tamamlayacak. Ardından çalışmalarımızın sonucunu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na ileteceğiz.''