Yortanlı Barajı suları altında kalma tehlikesi yaşayan Allianoi antik kentinin durumuyla ilgili olarak Dışişleri Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, DSİ Genel Müdürlüğü ve Kültür Bakanlığı yetkilileri bir toplantı yaptı. Ancak, toplantıya katılmalarına izin verilmeyen Allianoi Girişim Grubu, toplantıda alınan kararların 'iyi niyetli olmadığını' belirtti.
Edinilen bilgiye göre, toplantıda, 'uygun görülen eserlerin taşınmasına ivedilikle başlanması hususunda mutabakata varıldı'. Allianoi Girişim Grubu Sözcüsü Avukat Arif Ali Cangı ise, "İki sütünun yeri değiştirilerek insanlığın ortak kültür mirası nitelemesini hak etmiş olan Allianoi antik kenti, korunamaz, gelecek kuşaklara aktarılamaz" dedi. Cangı, bunun 'iyi niyetli bir gelişme olmadığını' belirtti.
Toplantıya, 1998 yılından beri İzmir'in Bergama İlçesi yakınlarındaki Allianoi'de kazı çalışmalarını yürüten Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Allianoi Kazı Heyeti Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yaraş ile girişim grubu olarak kendilerinin katılmalarına izin verilmemesini eleştiren Cangı, değerlendirmenin 'tek taraflı ve yanıltıcı olarak' yapıldığını söyledi.
Cangı, Yortanlı Barajı'na karşı olmadıklarını, ancak antik kentin gelecek kuşaklara bırakılmasının bir bütünsellik içerdiğini söyledi. Paşa Ilıcası olarak da bilinen Allianoi'de taşınır eserlerin yanında, kaplıca, antik sağlık yurdu ve köprünün taşınmasının mümkün olmadığını anlatan Arif Ali Cangı, şöyle dedi:
"Tarihin yerinde korunması esastır. İzmir 2 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun kararı gereğince, Allianoi'nin korunmasına ilişkin önlemleri belirlemek amacıyla bilim kurulu heyeti oluşturuldu. Allianoi'nin kaderini, bilim kurulunun kararı belirleyecektir. Kurulun, Allianoi'yi yerinde koruyacak, yaşatacak çözüm üreteceğine inanıyoruz."