AKP'nin, "bazı ilçelerin birleştirilmesi, bazılarının da ikiye bölünmesini içeren" tasarısına yönelik ilk adım, Fatih'te atıldı. AKP'li Fatih Belediye Meclisi, ilçede 69 olan mahalle sayısını 24'e indirme kararı aldı. CHP grubu ise karara "asıl amacın muhalif muhtar sayısını azaltmak olduğu" gerekçesiyle ret oyu verdi.
AKP'nin, "2009'da yapılacak yerel seçimlere hazırlık çalışması" olarak nitelendirilen, belediyelere yönelik değişimlerini içeren tasarı daha yasalaşmadan Fatih'te ilk karar alındı. Fatih Belediye Meclisi'nin 8 Şubat'ta gerçekleştirilen toplantısında, ilçedeki 69 mahallenin 24'e indirilerek yeniden isimlendirilmesi konusu ele alındı.
İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'nce sunulan teklifte, "nüfus yoğunluğunun mahalleler arasında dengeli olarak dağıtılması, bürokratik işlemlerin azaltılması, hizmetlerin daha etkin yürütülmesi" ve benzeri gerekçelerle mahallelerin birleştirilmesi istendi. Teklif, CHP Grubu'nun ret oyuna karşın kabul edildi.
'Amaçları AKP'ye yakın muhtarları artırmak'
CHP Grubu üyesi Can Özyedierler , kararın gerekçelerinin kendilerini inandırıcı gelmediğini belirterek "Karar demokrasinin eşitlik ilkesine uymuyor ve AKP'nin idelolojik tercihlerini yansıtıyor" dedi. Bu karar ile asıl amacın "AKP'ye yakın muhtar sayısını arttırmak, mahallesindeki sorunları belediyeye yansıtan, muhalif muhtar sayısını azaltmak" olduğunu savunan Özyedierler, şu yorumda bulundu: "Bu karar ile muhtarlıkların yok edilmesi amaçlanıyor. Yani başarısız yerel yönetim, başarılı muhtarları tasfiye etmek istiyor. Ayrıca bu düzenleme ile yıllar yılı Fatih halkının belleğine kazınmış semt isimlerinde de yanlışlıklar yapıldı. Örneğin Nevbahar ve Keyci Hatun mahalleleri birleştirilerek, Fındıkzade ismi yerine Haseki Sultan ismi verilmiş." Kararın geri çekilmesi için Fatih Belediye Başkanlığı'na, karara olumlu görüş bildirilmemesi için de Fatih Kaymakamlığı'na başvurduğunu anlatan Özyedierler, gerekirse yargı yoluna başvuracaklarını dile getirdi .