Sinemacılardan "Emek" Çağrısı



Emek Sineması’nın yıkımını protesto etmek için pazar günü Yeşilçam Sokak’ın girişinde toplanan sinemacılara polis müdahalesi, açık bir mektupla protesto edildi. 300’ü aşkın sinemacı tarafından imzalanan metinde Başta Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik olmak üzere siyasiler ve kamu yetkilileri Emek için göreve davet edildi.

‘Emek kültür mirasıdır’

Bildiride, Emek’in 2009 yılında kapatılmasından sonra yapılan protesto eylemlerine sinemacıların destek verdiği hatırlatılarak, “ İstanbul ’un en eski ve görkemli salonu olan Emek Sineması’nın bir kültür mirası olduğunu ve mevcut haliyle restore edilerek korunması gerektiğini her platformda barışçı yöntemlerle savunduk” denildi. Emek Sineması’nın kamuya ait olduğu bir kez daha hatırlatılan mektupta, projenin kültürün ve sinema tarihinin yıkımı anlamına geldiği ifade edildi.

Pazar günü Costa-Gavras, Erden Kıral, Derya Alabora, Serra Yılmaz, Ahmet Mümtaz Taylan, Cem Davran, Tuncel Kurtiz, Onur Ünlü, Özcan Alper, Emin Alper, Aslı Özge, Seren Yüce, Derya Alabora, Serra Yılmaz, Defne Halman ve Hazal Kaya gibi isimlerin de katıldığı eylemin barışçıl bir şekilde gerçekleştirildiği belirtilen mektupta “Emek Sineması’nın olduğu gibi muhafaza edilmesi talebimizi yinelediğimiz bu yürüyüşte, İstanbul Film Festivali’nin birçok değerli yabancı konuğuyla birlikte, polis şiddetine maruz kaldık. Yönetmen, oyuncu, sinema emekçisi arkadaşlarımız ve Emek Sineması için mücadele eden emekseverler, polisin biber gazı ve tazyikli su içeren müdahalesinin mağdurları arasında yer aldı. Bu barışçıl protestonun sebepsiz bir şiddetle bastırılmasında sorumluluğu olan tüm kişi ve kurumları hesap vermeye çağırıyoruz” denildi.

‘Yıkılmadan yerinde restore edilsin’

Emek Sineması’nın yıkılmadan varolan yerinde restore edilerek korunması ile ilgili taleplerini bir kez daha dile getiren sinemacılar başta Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ve Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan olmak üzere, Emek Sineması’nın mülkiyetini elinde tutan SGK’nın bağlı olduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in de dahil olduğu siyasi iradeyi kamuoyu adına göreve çağırdı.

İmzacılardan bazıları

Ahmet Mekin, Ahmet Mümtaz Taylan, Ahmet Ümit, Ata Demirer, Azize Tan, Bartu Küçükçağlayan, Belçim Bilgin Erdoğan, Büşra Pekin, Can Dündar, Cem Yılmaz , Derviş Zaim, Derya Alabora, Durul Taylan, Emin Alper, Engin Günaydın, Erdal Beşikçioğlu, Erden Kıral, Erkan Can, Ezgi Mola, Ferzan Özpetek, Fikret Kuşkan, Güven Kıraç, Haluk Bilginer, Hazal Kaya, Hüseyin Karabey, İsmail Güneş, Kenan İmirzalıoğlu, Lale Mansur, Mehmet Günsur, Melisa Sözen, Mert Fırat, Müjde Ar, Nejat İşler, Nurgül Yeşilçay, Nuri Bilge Ceylan, Olgun Şimşek, Onur Saylak, Onur Ünlü, Orhan Eskiköy, Özcan Alper, Pelin Esmer, Reha Erdem, Reis Çelik, Rutkay Aziz, Selda Alkor, Semih Kaplanoğlu, Serdar Akar, Seren Yüce, Serra Yılmaz, Taner Birsel, Tayfun Pirselimoğlu, Timuçin Esen, Uğur Yücel, Ümit Ünal, Yağmur Taylan, Yekta Kopan, Yeşim Ustaoğlu, Yüksel Aksu, Zafer Algöz, Zeynep Özbatur Atakan, Zülfü Livaneli.‘

Ahmet Güneştekin’in ‘Yüzleşme’ adlı sergisini gezerken Emek Sineması hakkında yorumda bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, “İçişleri Bakanlığımızla görüştük ve inceleme başlatıldı. Herhangi bir şekilde aşırı güç kullanımı söz konusuysa gereğini yaparız” dedi. Çelik “Emek Sineması’nda son söz söylenmiştir. Ben yargının üzerinde değilim” ifadesinde de bulundu.