Muğla'nın Bodrum ilçesinde, Yalıkavak beldesi Gökçebel mevkiindeki vadide mülkiyeti Hüseyin Yıldızhan'a ait, içinde asırlık zeytin, mandalina, defne, çam, çınar, keçiboynuzu ağaçlarının bulunduğu 200 dönümlük tarım arazisinde ekim başında iş makineleriyle hafriyat başlatıldı.
İddiaya göre, lüks villa ve otellere satılan arazide çok sayıda ağaç kesilirken 60 metre uzunluğunda ve 40 metre genişliğinde dev bir çukur oluştu. Tonlarca toprak da ortadan kayboldu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 31 Mayıs 2007'de onayladığı Bodrum Yarımadası Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi 1/25 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda "Tarımsal niteliği korunacak özel mahsul alanı", Yalıkavak'ın 1/1000 ölçekli imar planında da "Tarım ve koruma altında olan doğal alan" olarak gösterilen vadiden çıkarılan toprakların, lüks villa ve tatil köylerine 250 bin YTL'ye çevre düzenlemesi için satıldığı iddia edildi.
Jandarma çalışmayı durdurdu
Milli Takım Teknik Direktörü Fatih Terim ile milli futbolcu Hakan Şükür'ün villalarının yakınındaki vadide katliamın durdurulması için Yalıkavaklılar belediyeyi şikâyet yağmuruna tuttu. Valiliğin talimatıyla gelen jandarma vadiden toprak alımını ve hafriyat çalışmalarını durdurup yasal işlem başlattı. Gözaltına alınan Yıldızhan ve iş manikesi operatörü, ifadeleri alındıktan sonra bırakıldı.
Gazetecilere tepki gösteren eski Yalıkavak Belediye Başkanı DYP'li Celal Yıldızhan'ın yeğeni Hüseyin Yıldızhan, "Bu arsa benim. Arsayı da toprağı da satabilirim. Kaldı ki ben burayı palmiye ağaçları dikmek için açtım" dedi.
Bodrum Kaymakamlığı, Muğla Valiliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tarım İl Müdürlüğü, TEMA Vakfı, Cumhuriyet Savcılığı ve jandarmaya şikâyet dilekçeleri yağdıran emekli atom mühendisi Dr. Nasuhi Çandarlı da vadide katliam yapanların cezalandırılmaları için suç duyurusunda bulunduğunu söyledi.
Ceza 5 bin YTL
Bodrum Yurttaş İnisiyatifi Sözcüsü Ayhan Karahan ve Türkiye Yeşilleri Eşbaşkanı Bilge Contepe de hafriyatın devam etmesi durumunda yasal sürece müdahil olup çevre eylemleri ile doğanın katledilmesine engel olacaklarını açıkladı. Tarım Müdürlüğü'nün, verimli toprakların bölgeden alınıp götürülmesi nedeniyle arazi sahibine 1000-5000 bin YTL arasında para cezası kesebileceği belirtildi.