Şimdi de SİT Alanı Kararını Kaldırtmak İstiyorlar!



Birgün Gazetesi'nden Ömer Şan'ın haberine göre, daha önce Fındıklılı köylüler ve yaşam savunucularının başvurusu ile zamanın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nca Doğal SİT Alanı ilan edilen Arılı Vadisinde, hidroelektrik santrali (HES) yapmak isteyen şirket, SİT kararının kaldırılması için dava açtı.

Fındıklı'da ayrıca daha önceden iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açılan HES için ilçede yapılmak istenen 'Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Sürecine Halkın Katılımı Toplantıları’, Fındıklı halkı tarafından protesto edilerek iptal edilmiş ve ileri tarihe ertelenmişti. Şirket ve toplantıyı düzenleyen Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, ilçede yapılamayan Hayat HES'in ÇED Sürecine Halkın Katılım toplantısının 9 Mayıs'ta yapılacağı bildirildi.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Fındıklı Derelerini Koruma Platformu Sözcüsü Avni Ertaş, Fındıklı halkının yeni bir mücadele süreci başlattığını, HES ve benzeri projeleri bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da izin verilmeyeceğini kaydetti.

İlçenin, organik tarım havzası konumunda olan, hayvancılık sertifikalı organik arıcılık ve çay tarımının yapıldığı Yaylacılar Köyü sınırları içerisinde yapılması planlanan Hayat HES projesine ilişkin hiçbir çalışma yaptırmadıklarını anlatan Ertaş, “ÇED toplantısı yapmak istediler, protesto ettik, ertelediler. Referandum öncesinde yapacaklardı, onu da ertelediler, biz yine de tepkimizi ve kararlılığımızı ortaya koydu. Yapılan açıklamalara göre Hayat HES için 9 Mayıs’ta şirket yetkilileri ile ilgili kurum yetkililerinin katılacağı ÇED toplantısı yapılacakmış. Şimdiden onlara nasıl bir karşılama yapsak diye düşünüyoruz” dedi.

2007’den beri SİT alanı

Bunun dışında Fındıklı halkının başvurusuyla 2007 yılında 1.Derece Doğal SİT Alanı ilan edilen Arılı Vadisi üzerinde de HES projeleri yapıldığına dikkat çeken Ertaş, “Biz bunları düşünürken, bir de bu haber geldi. HES şirketi, 2007’den beri SİT Alanı olan Arılı Vadisinin bu durumundan rahatsız olmuş. Vadide kurulması planlanan Çatak HES projesinin sahibi Zeki Enerji tarafından vadiye ilişkin SİT kararının iptali için devlete dava açmış! Bu Vadinin SİT olma özelliğini kaldırabileceklerini zannediyorlar! Davaya ilişkin 24 Mayıs’ta Vadi içlerinde SİT olma özelliğine ilişkin inceleme ve tespit yapılacakmış” diye konuştu.

Şirket mi, devlet mi?

Bugüne kadar görülmemiş bir şekilde bir HES şirketinin, doğal yaşam ve bir vadinin doğal özelliklerinin korunmasına karşı çıkarak devlete dava açtığına işaret eden Ertaş, “Şimdi burada devlet mi şirket mi yoksa doğa mı daha üstün bakıp göreceğiz! Öyle ki, bir HES şirketi, yaşam alanlarını yüzyıllardır koruyup kollayan halkının başvurusu üzerine Doğal SİT Alanı ilan eden yargıyı ve devleti mahkemeye veriyor. Durum budur. Bu durum karşısında, devletini ve yargısını, doğal yaşam alanlarını koruyup kollayan bizler mi, yoksa karşı gelen bu şirket mi, bekleyip göreceğiz. Ayrıca şimdi biz bu duruma ‘Hayır’ demeyecek miyiz? Buradan, Fındıklı halkı neden ‘Hayır’ diye, Fındıklılılara hakaret edenlere selam, ‘talana-yalana’ ‘Hayır’ demeye davam, diyoruz” şeklinde açıklamalarını tamamladı.