Silüete Darbe: Binalar 10 Metre Daha Yükselecek



Bakanlık tarafından yürürlüğe konulan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’ne göre, Kordon başta olmak üzere sahilleri ören binalar artık 10 metre daha yüksek yapılabilecek. Bu yönetmeliğin kentin yapılaşmasını tamamlamış bölgelerine kapsamlı imar planı revizyonları yapılmadan uygulanması durumunda İzmir’in yaşanmaz hale geleceği uyarısı yapan Mimarlar Odası, yanlıştan dönülmesini istedi.

Sahillerdeki binalar yüksek yapılaşmasından dolayı kent içine hava ve ışık girişini engellediği gerekçesiyle oldukça eleştiriliyor.

DHA'dan Utku Bolulu'nun haberine göre, yönetmeliğin ardından Konak Belediyesi, silüetin bozulmaması için harekete geçti. Konak Belediye Meclisi Kasım 2014’teki toplantıda aldığı kararla, kat yüksekliğini üç metre ile sınırlandırdı. Konak Meydanı ve Alsancak Limanı arasında kalan Kordon’da sekiz kat ve maksimum 24.80 metre yükseklik, Konak Meydanı-Üçkuyular Meydanı arasında kalan Mustafa Kemal Sahil Bulvarı sahilinde 7 kat ve 21.80 metrelik yapılaşma uygulamasının devam etmesi kararı alındı.

Bakanlığın yönetmeliğinde yer alan konutta 3.5 metre ofis ve turizm yapılarında 3.80 metrelik kat yüksekliğine göre özel yapılaşma koşulları talep edilen projelerin, ancak kat sayısının düşürülmesi ve mevcut toplam yüksekliğe uyulması durumunda onay görmesi kararlaştırıldı. Bu kararla Konak ilçesi sahili olan Kordon ve Mustafa Kemal Sahil Bulvarı kıyısında mevcut yüksekliğin daha da artmasının önüne geçilmeye çalışıldı. Ancak İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde bu karar reddedildi.

Ruhsat bekleyen inşaatlar yararlanacak

Konak’ın kararını reddeden İzmir Büyükşehir Belediyesi tüm kenti kapsayacak bir karara imza attı. Büyükşehir Belediye Meclisi kat yükseklikleri ve imar planı düzenlemesinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca hazırlanarak yürürlüğe giren Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği kapsamında olmasına karar verdi. Bu çerçevede de yürürlükteki 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarında sadece kat adedi belirlenmiş imar adalarında, planlarda yeni bir düzenlemeye gerek kalmaksızın yürürlükteki amir yönetmeliklerinin tariflendiği yüksekliklerin uygulanmasına karar verildi.

Bu kararla 8 kat imar olan Kordon’da eskiden 3 metre olan kat yüksekliği 3.80 metreye kadar yükselebilecek, giriş katları için verilen 4.5 metre yükseklik de dikkate alındığında yeni ruhsat alacak binalar eskisinden 10 metre yüksek olacak. Böylece Kordon’da ruhsat bekleyen inşaatlar bu durumdan yararlanacak, gelecekte de yenilenecek binalar bu koşullara göre yapılacak.

'Konak Belediyesi doğru karar almıştı'

Duruma tepki gösteren Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı Hasan Topal, "Kentin hava alması, ışık alması ve kent peysajı tamamen olumsuz hale gelecek, bozulacak. Yanlış karandan dönülmesi gerekir. Bu meselenin imar revizyonu ile çözülmesi gerekir. Kamusal alanların, yolların, kentsel boşlukların tanımlanması gerekir. Mekansal Plan Yapı Yönetmeliğine göre bir yerde kat yüksekliği arttırıldığı zaman yol genişlikleri de arttırılması gerekir. Konak Belediyesi doğru bir politika izlemiş ve bir karar almıştı. Ancak nedense benimsemedi" dedi.