Yapı-Endüstri Merkezi Etkinlikleri Mart Ayı Programı ile Sürüyor



Yapı-Endüstri Merkezi'nin düzenlediği etkinlikler Mart ayı programı ile devam ediyor. YEM'in Mart ayındaki ilk etkinliği, 20 Şubat - 10 Mart 2006 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan "Archiprix Anadolu'da" Proje Sergisi. 'ARCHIPRIX-Türkiye 2005' Yarışması, mimarlık alanında eğitim veren tüm üniversitelerden en iyi diploma projelerini seçmek üzere düzenlenmişti. 'ARCHIPRIX-Türkiye 2005' Yarışması'nda ödül alan projeler, Çimsa A.Ş. desteği ile Erciyes Üniversitesi (Kayseri)'nde sergilenecek. Aynı sergi, 20 Mart - 07 Nisan tarihlerinde Selçuk Üniversitesi, Konya'da da mimarlık ögrencilerinin ve mimarlıkla ilgilenen herkesin ziyaretine açık olacak.

'Karşılaşma 1'
Yapı-Endüstri Merkezi'nce düzenlenen ilki mart ayında gerçekleşecek toplantı dizisi KARŞILAŞMA, mimarlığın farklı disiplinlerle ilişkisini irdeleyerek her kesimden izleyiciye yeni ufuklar açmayı hedefliyor. "Mimarlık ve Fotoğraf" teması ile gerçekleşecek ilk toplantıda, tümü mimarlık eğitimi almış başarılı dört fotoğraf sanatçısı; Mehmet Bayhan (Oturum Yöneticisi), Cemal Emden, Murat Germen ve Sıtkı Kösemen, Bahçeşehir Üniversitesi Fazıl Say Salonu'nda 02 Mart 2006 Perşembe 18.30-20.00 saatleri arasında mimarlık ve fotoğraf ilişkisini sorgulayacaklar.

"İstanbul'un Yeni Müzeleri ve Müzeciliğin Değişen Yüzü"
Mart ayında gerçekleşecek bir başka buluşma ise, "İstanbul'un Yeni Müzeleri ve Müzeciliğin Değişen Yüzü". İstanbul'da son yıllarda peş peşe açılan müzelerin mimari biçimlenişlerinin yanı sıra koleksiyon ve yönetim boyutuyla da ele alınacağı toplantıyı YTÜ Sanat ve Tasarım Fakültesi Müzecilik Yüksek Lisans programından Prof. Tomur Atagök yönetecek. Kapsamlı bir paylaşımın hedeflendiği toplantıya; Can Elgiz (PROJE 4L Kurucusu), Özalp Birol (Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür ve Sanat İşletmesi Genel Müdürü), Engin Özendes (İstanbul Modern Fotoğraf Bölümü Küratörü), Sabancı Müzesi Mimarı Doç. Dr. Ayşen Savaş (ODTÜ Rektör Danışmanı) ve İstanbul Modern'in Mimarı Melkan Gürsel Tabanlıoğlu (Tabanlıoğlu Mimarlık) konuşmacı olarak katılacaklar. Bahçeşehir Üniversitesi Fazıl Say Salonu'nda 16 Mart 2006 Perşembe saat 18.30-20.00 izleyicileriyle buluşacak toplantı, konuklara farklı pencereler açmayı hedefliyor.

Mimarlar Yapılarını Gezdiriyor
YEM'in ilk kez Mart ayında düzenlemeye başlayacağı etkinliklerin bir diğeri ise, Mimarlar Yapıları Gezdiriyor / "DOĞAN TEKELİ İLE METROCITY" adlı gezi. Doğan Tekeli ve Sami Sisa tarafından tasarlanan Metrocity'ye yapılacak mimari gezinin ardından, yapının mimarı Doğan Tekeli'nin katılımı ile bir söyleşi gerçekleştirilecek. Kapsamlı programı, kent içindeki konumu ve kitlesi nedeniyle kente katılımı açısından son derece önemli bu yapıyı farklı bir gözle görmek, Türk mimarlığının üstatlarından Doğan Tekeli'nin tecrübesinden yararlanmak için bu geziyi kaçırmayın. Gezi, 09 Mart 2006 Perşembe günü Metrocity Levent'te 14.00-18.00 saatleri arasında gerçekleşecek. Kontenjanın sınırlı olması nedeni ile gezi öncesinde Yapı-Endüstri Merkezi'ne kayıt olunması gerekiyor. Kentin önemli yapılarının değerlendirileceği mimarlık gezileri, 2006 yılı boyunca devam edecek.

mimarlıklar 06
Mart ayının bir diğer etkinliği ise mimarlıklar 06 kapsamında Can Çinici ile gerçekleşecek olan konferans. 2005 yılından bu yana Türk mimarlığının genç, başarılı ve dinamik isimlerini konuk eden Mimarlıklar toplantılarının altıncısında Can Çinici, mimarlığa yaklaşımını izleyicilerle paylaşacak. 23 Mart 2006 Perşembe, 18.30-20.00 saatleri arasında Yapı-Endüstri Merkezi Konferans Salonu'nda genç mimarların tasarımları üzerinden mimarlık üretimi tartışılacak.

"Hüseyin Anka ile Sinan'ı Yeniden Yorumlamak"
YEM'in Mart ayındaki son etkinliği ise 30 Mart 2006 Perşembe günü gerçekleştirilecek olan film gösterimi. "Hüseyin Anka ile Sinan'ı Yeniden Yorumlamak" adlı belgesel, İTÜ Mimarlık Fakültesi / Taşkışla, 127 No'lu Salon'unda 18.30 da sanatseverlerle buluşacak. Belgesel sinemacılığın usta ismi Suha Arın'ın Mimar Sinan'ın doğumunun 500. yıldönümüne rastlayan 1990 yılı için hazırladığı 40 dakikalık bu belgeselde Mimar Sinan'ın ilk heykelini yapan Hüseyin Anka, son verilerin ışığında Mimar Sinan'ı yeniden yorumluyor.

Yapı-Endüstri Merkezi etkinlikleri, mimarlık odaklı toplantılarla süreç - ürün ilişkileri üzerinde düşünmek ve paylaşmak için kent merkezinde sürekli bir iletişim ortamı yaratmayı hedefliyor. YEM'in bu amaçla gerçekleştireceği etkinlikler, önümüzdeki aylarda da devam edecek.